Home » Reportage

Lekker lezen: 7 goede boeken over dans

Er zijn talloze boeken geschreven over dans, maar welke zijn nu echt de moeite waard? We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

1. Ze noemden me duivelskind, Michaela DePrince

Wanneer je een donkere huidskleur hebt, is het lastig om de top te bereiken binnen de balletwereld. Toch lukte het Michaela DePrince om op te klimmen tot tweede soliste bij Het Nationale Ballet en is ze zelfs in de running om eerste soliste te worden. Met haar doorzettingsvermogen en kracht weet ze tradities te doorbreken en is ze een inspiratiebron voor jonge vrouwen. Het boek vertelt haar levensverhaal en de uitdagingen waar Michaela mee om heeft moeten gaan.

2. De laatste dans, Tineke Beishuizen

Dit boek bevat twee feelgood-verhalen waar de laatste dans voor ieder personage iets anders betekent.

3. Dans naar de dood, Will Simon

Een thriller die zich afspeelt in de Stopera van Het Nationale Ballet. Tijdens een balletvoorstelling wordt een balletdanser gewurgd. De politie moet ervoor zorgen dat er niet meer doden vallen, maar al snel vindt er een tweede moord plaats. Een spannend verhaal!

4. Dans met mij, Jean Kwok

Een meisje van Chinese afkomst, dat met haar traditionele vader en haar zusje in Chinatown in New York woont, ontdekt toevallig haar talent als danseres. Deze roman gaat over hoe een jong, ambitieus meisje haar dromen probeert waar te maken.

5. Dans van herinnering, Marcia Willet

Mim, een talentvolle danseres die droomt van een internationale carrière, ziet haar droom in duigen vallen door een tragisch ongeval. Een vriendin en oprichtster van een succesvolle theaterschool haalt haar over om mee te helpen. Mim gaat op het voorstel in en neemt de danslessen voor haar rekening.

6. De dans ontsprongen, Yvonne Ramerman

Tijdens het opzetten van een dansschool verliest een jonge vrouw steeds meer grip op haar huwelijk en haar leven. Een spannende misdaadroman!

7. Olga: Morgen dans ik weer, Femke van Wiggen

Dit boek is de biografie van balletdanseres Olga de Haas die in de jaren zestig eerste soliste was bij Het Nationale Ballet. Ze kreeg veel bekendheid en wist een groot publiek naar het theater te trekken. Haar leven ging echter niet altijd over rozen. Door de grote druk ontwikkelde ze een eetstoornis en op 34-jarige leeftijd overlijdt ze.