Home » Reportage
Voeding dansers

Je danserslichaam optimaal voeden? Dat doe je zo!

Energierijk voedsel is belangrijk voor een danser. Je gebruikt je lichaam de hele dag heel intensief, dus je hebt brandstof nodig om je energielevel hoog te houden. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Hieronder lees je waar je op kunt letten om je lichaam optimaal te voeden met lekker en gezond eten!

Koolhydraten

Koolhydraten vinden we in bijna alles wat we eten. Denk daarbij aan brood, rijst, aardappels, pasta en groente. Koolhydraten is een belangrijke brandstof voor het lichaam. We hebben ze nodig om voldoende energie te hebben. Ondanks dat koolhydraten als slecht bekend staan, zijn ze voor dansers juist handig. 

Ook heb je vezels. Dit zijn onverteerbare koolhydraten die tijdens het sporten onhandig zijn. Ze leveren weinig energie, nemen vocht op en verdragen de opname van andere voedingsstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld erwten, bonen en tarwemeel. Ondanks dat zijn het essentiële stoffen die je lichaam nodig heeft. Eet ze niet voor het sporten, maar vermijd ze zeker niet. Een bordje pasta met groente of een boterham als lunch is geen slecht idee. 

Snoep, chocolade of fruit zorgen voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel die vervolgens weer snel daalt. Dat wil je niet hebben. Zorg er dus voor dat je iets eet waar je veel en lang energie van krijgt! 

Eiwit

Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Ze zijn belangrijk bij het creëren, behouden en herstellen van onze spieren. De aminozuren in eiwitten zorgen ervoor dat de kleine spierscheurtjes weer worden aangevuld. Tevens kunnen eiwitten ook helpen bij gewichtsverlies. Eiwitten vinden we in vis, vlees, melk, kaas, eieren. Neem bijvoorbeeld na een training een bakje yoghurt als snack. 

 

Dit was slechts een preview van het hele artikel. Meer lezen? Ga dan naar onze gratis Dansopleidingenspecial.

 

 


Droom jij van een danscarrière? In onze Opleidingenspecial lees je alles over dansopleidingen en audities.

Altijd op de hoogte blijven van wat er in de danswereld gebeurt? Neem een abonnement.


 

 

 

Meer inspiratie