Home » Reportage
De 16-jarige overall winner Marta González. © Marco Cappalunga

Internationaal dansconcours AmsterDans trekt meer dan 250 deelnemers

Door: Astrid van Leeuwen​

In het weekend van 18 en 19 maart vond de tweede editie van AmsterDans plaats, het eerste internationale dansconcours van Nederland. In totaal namen 253 pre-professionele dansers en leerlingen van ballet- en dansscholen uit tien verschillende landen deel. Met elkaar verzorgden zij tijdens de semifinales op zaterdag en zondag 170 optredens in zestien verschillende categorieën. Daarvan werden er 47 geselecteerd voor de feestelijke finale op zondagavond. Tijdens deze finale verzorgden ook dansers van Het Nationale Ballet een optreden.

Overall winner van AmsterDans 2017 is de 16-jarige Spaanse Marta González van het Jove Ballet de Catalunya, die in de pre-professionele categorieën zowel in de klassieke als eigentijdse solo’s als beste uit de bus kwam en ook in diverse groepswerken steeds alle aandacht op zich wist te vestigen. Marta kreeg ook diverse andere prijzen en beurzen, waaronder een beurs voor de komende Summerschool-editie van de Nationale Balletacademie.

Overall winner Marta González met haar prijs en met jurylid Astrid van Leeuwen. © Marco Cappalunga

De Critic’s Prize ging naar de 13-jarige Italiaanse Martina Carrieri, een opvallend talent van dansschool OltreDanza uit het Italiaanse Pezze di Greco, in de provincie Brindisi.

Dansend Nederland goed vertegenwoordigt 

Uit Nederland namen leerlingen van 14 dansscholen deel, waarvan de meeste met meerdere choreografieën vertegenwoordigd waren, en daarnaast waren er ook diverse individuele deelnemers.
In de prijzen vielen onder meer Lo Walther de Boer, Jeroen Janssen en Christel de Frankrijker met het duet Triple van choreograaf Dalton Jansen. Zij wonnen de eerste prijs in de categorie modern contemporary pre-professioneel en daarnaast wonnen Lo en Jeroen beiden beurzen.
Ook het dansduo Isabel Kooring en Chris Roosenburg en danseres Stavali Portegeijs, alle drie studerend aan Codarts in Rotterdam, vielen in de prijzen. Net als leerlingen van de Nederlandse Balletschool Attitude, Balletstudio Belinda en DPFC Dance.

Het Jove Ballet de Catalunya met in het midden winnares Marta González en danspartner Carlos Lopez, die eveneens in de prijzen viel. © Marco Cappalunga

Er waren dit jaar opvallend veel aanmeldingen uit Spanje en Italië en daarnaast uit België, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Macedonië, Maleisië en Roemenië.

Danscompetitie om te leren en inspireren

AmsterDans 2017 vond plaats in de Chassé Dance Studios en het Compagnietheater in Amsterdam. De competitie biedt dansers, dansscholen en dansdocenten een kans om samen te komen in een omgeving van ‘vriendschappelijke’ competitie, met als doel van elkaar te kunnen leren en elkaar te inspireren. De jury bestond dit jaar uit Gaia Lemmi (artistiek directeur van danscompetitie Livorno in Danza en van het Areadanza Arts Center (Italië), Keith Morino (artistiek directeur van het Conservatori Professional de Dansa in Barcelona), Stéphen Delattre (artistiek directeur van Delattre Dance Company, Duitsland), Laurence Korsenti (docent van de Nationale Balletacademie), Ineke Drabbe (programmeur van de Henny Jurriëns Stichting) en dansjournalist Astrid van Leeuwen.

Slotmoment van de finaleavond van AmsterDans. © Marco Cappalunga

Prijzen en studiebeurzen werden beschikbaar gesteld door onder meer Peridance Studios in New York, de Nationale Balletacademie Summer School (Amsterdam), Dance Arts Faculty in Rome, de Dutch Don’t Dance Division (Den Haag), Balletschool Mabel Alter (Den Haag) de Henny Jurriëns Stichting (Amsterdam), YUMIKO en Flevodance. Speciale geldprijzen worden aangeboden door sponsors Canal Co./Stromma en Incitus. AmsterDans wordt financieel ondersteund door het Amsterdam Fonds voor de Kunst.

Zie voor verdere info: www.amsterdans.org