Home » Reportage
Het verhaal van het ballet 'A Midsummer Night's Dream

Het verhaal achter: A midsummer night’s dream

A midsummer night’s dream, in het Nederlands ‘Een midzomernachtdroom’,  is een ballet gebaseerd op het stuk van William Shakespeare. Het ballet ging in 1962 in première. Maar waar ging het verhaal ook alweer over? In deze serie duiken wij in het verhaal achter bekende voorstellingen.


Wie is wie?

Het ballet laat ons al snel kennismaken met drie hoofdgroepen van personages. Allereerst de feeën: Puck is een ondeugende fee en Oberon en Titania zijn de koning en koningin van de feeën.

Vervolgens ontmoeten we de inwoners van Athene: Hermia en Lysander, die heel erg verliefd zijn. Demetrius, die ook van Hermia houdt. En Helena, die verliefd wordt op Demetrius. We ontmoeten ook Theseus, de hertog van Athene, en zijn verloofde Hippolyta, de koningin van de Amazones. Ze nemenhet verzoek van Hermia en Lysander om te trouwen in beschouwing tegen de wensen van haar vader. Nadat ze het verzoek hebben afgewezen, rennen de geliefden het bos in, gevolgd door Demetrius en Helena.

Eindelijk ontmoeten we dan de wever Bottom, en zijn vrienden die ook op deze midzomernacht door het bos dwalen. En als dat nog niet genoeg is laat Oberon, die zowel geïnteresseerd is in het helpen van deze jongen mensen minnaars als in het terugkomen bij zijn koningin, Puck een bloem brengen die doorboord is door de pijl van Cupido. Wanneer iemand door deze bloem wordt aangeraakt, wordt hij verliefd op de eerste persoon die hij ziet. Hij draagt Puck op om Demterius van Helena te laten houden en Titania voor de gek te houden.

Betovering

Maar, zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Eerst raakt Puck per ongeluk Lysander, niet Demetrius. Hierdoor wordt hij verliefd wordt op Helena. Vervolgens, in een poging om de fout te herstellen, raakt hij ook Demetrius. Nu, in plaats van dat beide mannen van Hermia houden, houden ze allebei van Helena. Dit is nogal verwarrend waardoor de twee mannen van streek raken.

Ondertussen scheidt Puck Bottom van zijn groep en verandert hij zijn kop in die van een ezel. Hij plaatst de man met het ezelshoofd bij Titania’s prieel, dompelt haar onder met bloemdauw. Wanneer ze wakker wordt, wordt ze verliefd op de ezel. Oberon komt net op tijd om haar uit de betovering te verlossen en op dat moment schaamt ze zich genoeg om het goed te maken met haar man.

Terwijl de nacht voorbijgaat, raken de menselijke geliefden uitgeput van het vechten en vallen in slaap. Hierdoor krijgt Puck de kans om alle paren op de been te brengen. Theseus en Hippolyta vinden ze en maken ze wakker. Nu iedereen correct is gekoppeld, verklaren ze dat het tijd is voor een driedubbele bruiloft.

 

Benieuwd naar hoe het ballet eruit ziet? Bekijk hieronder een kort fragment!

 

Meer inspiratie