Home » Reportage

Het Nationale Ballet danst Giselle

Giselle - foto Erwin OlafLiefde overwint de dood in hoogtepunt van de balletromantiek

In 2009 bracht Het Nationale Ballet een nieuwe versie uit van dit hoogtepunt van het klassiek-romantische ballet. Bedrog, wraak en vergiffenis strijden om voorrang, maar uiteindelijk voert pure liefde de boventoon. Graaf Albrecht, de mannelijke hoofdpersoon, toont zich in deze productie oprecht in zijn gevoelens voor Giselle. Nadat zij ontdekt dat hij al verloofd is, sterft zij aan een gebroken hart. Albrecht blijft in radeloos verdriet achter.

Het is een van de oudst overgeleverde en tegelijkertijd nog altijd meest gedanste balletten ter wereld: Giselle, ook wel ‘de Hamlet van het ballet’ genoemd. In 2009 bracht Het Nationale Ballet dit hoogtepunt van de balletromantiek in een nieuwe versie uit, waarbij de choreografie werd gerevitaliseerd door Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante.

In deze nieuwe productie, met decors en kostuums van Toer van Schayk, staat respect voor de traditie voorop. ‘Giselle heeft geen houdbaarheidsdatum. Het is tijdloos, net als de Nachtwacht’, zeggen de choreografen Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante.
 

‘Giselle is een ballet van onsterfelijke schoonheid, waar een meeslepend verhaal gepaard is aan betoverende ballettechniek’
- Het Financieele Dagblad (2009)

Toegangskaarten:
reserveren: T (020) 6 255 455
online: www.het-ballet.nl
van € 19,50 - € 74,50

Choreografie: Marius Petipa
Productie en additionele choreografie: Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante
Decor- en kostuumontwerp: Toer van Schayk