Home » Reportage
Georgia Canning ballet klassiek

Georgia Cannings relatie met ballet

Balletlerares Georgia Canning vertelt in het conferentieplatform TED-talk over haar ballet verleden en hoe nu ballet een rol in haar leven speelt. Canning heeft nu haar eigen balletstudio, met balletlessen voor iedereen die ballet wil leren.

De balletdroom van Georgia Canning

Canning is balletlerares. De Australische zat op The Australian Ballet School in Melbourne. Toen Canning rond de leeftijd van achttien was, stopte ze. Zat om steeds maar de calorieën te tellen en vol angst het podium op te gaan. Daardoor was de danseres zichzelf kwijtgeraakt en haar hart gebroken. Canning moest na haar besluit om te stoppen, haar laatste weken wel afmaken. Gesteund door een brief van haar moeder, waarin het volgende stond: “My darling, I know you feel like a failure. But I promise you, all these challenges you’re facing, are there to shape you in the woman you are to become.”  Op de universiteit waar ze daarna terecht kwam, ging ze van ballet houden op een andere manier. Ze gaf balletles en zag dat dit was wat ze zou willen doen. “Ik vond mijzelf weer terug” vertelt Canning.

Canning deelt haar liefde voor ballet

Canning praat over haar relatie met ballet en hoe ballet haar heeft gevormd in hoe ze nu is. Canning vertelt over haar dansstudio in Brisbane, Queensland in Australië waar ze balletles geeft aan de kleinste kinderen van drie jaar tot de oudste die rond de tachtig is. “Het maakt niet uit hoe groot je bent, of hoe breed. Iedereen kan ballet dansen,” vertelt Canning.

Balletles in Nairobi

Canning doet ook aan ontwikkelingshulp. Zo heeft ze een paar maanden geleden balletles gegeven aan een balletklas in Nairobi en balletspullen ingezameld na een foto die ze aan één van haar jongste klassen liet zien. Ze hadden daar bijvoorbeeld geen barre en hielden zich vast aan de muur. Ze hadden een vieze vloer en balletpakjes die niet goed pasten. Dit inspireerde Canning om haar geld daarin te stoppen en daar die meiden te helpen.

Wil je deze video bekijken, klik dan hier.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: