Home » Reportage

Flamenkita: een flamencosprookje

Het flamencosprookje Flamenkita is geschreven door Herman Link en Rita Iny. Het boek vertelt het verhaal van de Spaanse jongedame Cypressa, die van haar vader moet trouwen met een saaie man uit het dorpje. Cypressa is dit echter niet van plan en ze vlucht het bos in, waar een heks zich schuil zou houden. In het bos ontmoet ze Amato, een jonge flamencodanser. Maar als ze 's avonds teruggaat, wordt ze door de heks in de val gelokt en in een boom veranderd. De heks verandert zichzelf in Cypressa. Wanneer Amato en zijn vader later in het bos een boom willen omhakken, kiezen zij de boom waarin Cypressa is veranderd. Hun buurman maakt een gitaar van haar en geeft die aan Amato. Hij is meteen verliefd op de gitaar, maar kan hij ook de echte Cypressa redden?

Om kinderen – en ouders – direct in flamencosferen te brengen, zit er bij het boek ook een cd. Meteen bij het eerste nummer is het al raak. Het is in het Spaans gezongen en dat zorgt ervoor dat je direct in de stemming komt om het boekje te gaan lezen. Het sprookje van Flamenkita is voorzien van leuke liedjes die het verhaal vertellen. Deze liedjes staan ook op de cd. Maar doordat ook de gesproken tekst op de cd staat, is het niet mogelijk om gewoon het boek voor te lezen met de muziek alleen als begeleiding. Dat is jammer. Tevens is het voorgelezen sprookje op de cd wat langer dan het boekje. Hierdoor zou je er sneller voor kiezen om het boek voor te lezen zonder de cd.

Het hele voorgelezen sprookje, met muziek en liedjes erbij, duurt in totaal bijna een uur. Je kunt dus lang genieten van dit flamencosprookje, maar het is door de lengte wel minder geschikt om als voorleesboekje voor het slapengaan te gebruiken.

Ik verwacht dat veel kinderen van het boekje zullen genieten, of ze het nu voorgelezen krijgen door de ouders of naar de cd luisteren. In dit geval is naar een cd luisteren misschien nog wel leuker dan voorgelezen worden, want de liedjes zullen gauw mee te zingen zijn. Ook is de muziek ontzettend aanstekelijk en ik denk niet dat er iemand is die bij het horen van de vrolijke flamencomuziek stil kan blijven zitten. De veelkleurige tekeningen in het boek maken het helemaal af en brengen je nog even extra in de stemming.

Flamenkita is gebaseerd op een sprookjesvoorstelling voor kinderen vanaf zes jaar die vanaf begin dit jaar al in de theaters te zien is. Internationale kunstenaars hebben daaraan meegewerkt en ze brengen een voorstelling met poëzie, gitaarmuziek, flamencozang & -dans en komedie.

Flamenkita is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en ligt nu in de winkel.

ISBN: 978 90 443 3256 8 – Prijs € 18,95