Home » Reportage
pasionaria la veronal buitenaards wezen

Een reis naar het buitenaardse leven met La Veronal

In de voorstelling Pasionaria gaat het dansgezelschap La Veronal met het publiek op reis naar een andere planeet. Daar treffen ze haast perfecte kopieën aan van de mens, maar één ding mist: hetgeen wat ons menselijk maakt.

Dans in Pasionaria

De acht dansers gaan in de retro-futuristische voorstelling op zoek naar wat ons menselijk maakt. De inspiratie was De menselijke driften, een reliëf van beeldhouwer Jef Lambeaux. De kunstenaar maakte in zijn kunstwerk over de genoegens en ongelukken van de mens. De stuurloosheid in het kuntwerk van Lambeaux, is ook te zien in de voorstelling. Dansers Angela Boix, Chey Jurado, Ariadna Montfort, Núria Navarra, Loreno Nogal, Shay Partush, Marina Rodríguez, Sau-Ching Wong hebben in samenwerking met Marcos Morau de choreografie gemaakt.

Op 24 september is de Nederlandse première van Pasionaria in het Internationaal Theater Amsterdam. De voorstelling is maar één keer te zien in Nederland.

Marcos Morau

De voorstelling is gechoreografeerd door Marcos Morau. De Spaanse choreograaf is één van de oprichters van dansgezelschap La Veronal. Zijn liefde voor dans komt voort uit de gymnastiek. Na een voorstelling van zijn nichtje werd hij geïnteresseerd in bewegen op muziek. Een docente kreeg dat in de gaten en gaf hem de kans om iets te creëren. Later nam hij de stap om een studie in deze richting te volgen. Hij studeerde aan het Institut del Teatre de Barcelona en vervolgde zijn opleiding in New York, waar hij de studie Movement Research & Construction deed. Inmiddels maakt hij choreografieën voor La Veronal. Hij heeft ook samengewerkt met o.a. Scapino Ballet Rotterdam.