Home » Reportage

Een les Essentrics

EssentricsEssentrics is een workout voor je hele lichaam waarin kracht- en flexibiliteittraining gecombineerd wordt. Door middel van stretches en vloeiende, spierversterkende bewegingen worden veel spiergroepen getraind. De spieren worden tegelijkertijd verlengd en versterkt, waardoor je lichaam slanker en soepeler wordt, je een betere houding ontwikkelt en je je sterker en energieker gaat voelen. In Canada wordt Essentrics dan ook al vele jaren actief beoefend door internationale sterren, waaronder bijvoorbeeld model en actrice Lily Cole. Ondanks dat Essentrics in Nederland op steeds meer plekken gegeven wordt, is de training in ons land nog niet erg bekend. Tijd dus om hier eens aandacht aan te besteden.  

Van Canada naar Nederland

Essentrics is in Canada ontwikkeld door voormalig ballerina Miranda Esmonde-White en haar dochter Sahra in samenwerking met fysiotherapeuten en chiropractors. Miranda had zelf jarenlang last van chronische rugklachten en met Essentrics verdwenen die. In Nederland werd Essentrics geïntroduceerd door Danielle de Wildt. Zij kwam er in 2007 toevallig mee in aanraking via haar moeder die haar vroeg mee te gaan naar een fitnessvakantie van Miranda. Danielle’s moeder kende Miranda namelijk nog van vroeger. Danielle had op dat moment zelf last van een aantal blessures en tijdens de vakantie merkte ze dat haar klachten minder werden.

EssentricsEen jaar na de fitnessretreat is Danielle naar Canada gegaan om de docententraining van Essentrics te doen. Vervolgens begon ze in Nederland met het huren van een studio en gaf ze daarin les aan vrienden. Op een gegeven moment vroeg de dansschool waar ze de studio huurde, of ze de les ook aan anderen wilde geven en of ze het op hun rooster mochten zetten. Zo is de training steeds verder uitgebreid en na overleg met Canada is Danielle sinds anderhalf jaar fulltime met Essentrics bezig. Naast het lesgeven vertegenwoordigt en promoot ze Essentrics in Nederland en in andere landen in Europa.  

Een les meedoen

Op de website van Essentrics wordt aangegeven dat de workout geschikt is voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of niveau, aangezien er niet met gewichten gewerkt wordt en er geen ingewikkelde pasjes zijn. Danielle geeft aan mensen van zestien tot tachtig jaar in haar les te hebben. Al deze informatie en het filmpje op de website maakte mij behoorlijk nieuwsgierig en daarom heb ik een les meegedaan in Zeist bij docente Emma van der Sluijs, om Essentrics een keer te kunnen ervaren.

Het eerste halfuur deden we allerlei staande oefeningen, waaronder de ‘windmill’, één van de kenmerkende oefeningen van Essentrics. Hierbij draai je afwisselend met je linker- en rechterarm voorwaarts en achterwaarts, terwijl je ze zoveel mogelijk uitstrekt. Verder deden we oefeningen waarbij je doet alsof je een bal verplaatst en waarbij je je armen opzij uitstrekt om ze vervolgens omhoog, omlaag, naar voren en naar achteren te bewegen. De benen worden ook zeker niet vergeten, want er zijn veel oefeningen waarbij je je benen moet buigen. Zo is er bijvoorbeeld een oefening met pliés, waarbij je jezelf als het ware omhoog en omlaag duwt. Hier is de invloed van ballet duidelijk zichtbaar en in andere oefeningen zijn ook de invloeden uit yoga en tai-chi zeker herkenbaar.

EssentricsDe oefeningen zijn vloeiend en je bent eigenlijk voortdurend in beweging. Je gebruikt spieren die je normaal niet gebruikt en zelfs de vingers en tenen worden meegenomen. Het is behoorlijk intensief, maar er zitten gelukkig ook momenten tussen die minder inspannend zijn en waarbij je even op adem kunt komen. Ook kun je in bepaalde mate zelf bepalen hoe intensief je het maakt en de training hierdoor aanpassen aan je eigen niveau. Dit geldt eigenlijk ook voor het tweede halfuur, dat vooral bestond uit rek- en strekoefeningen op de vloer. Ook ‘gewone’ buikspieroefeningen maken hier deel van uit.

Ervaring

Ik vond het erg leuk om een les Essentrics te volgen en zou het best vaker willen doen. Het is intensief, maar goed vol te houden. Zelf dans ik op amateurniveau en ik denk wel dat ik daarvan voordeel had bij de training, aangezien er oefeningen bijzitten die geïnspireerd zijn op dansbewegingen en die mij daardoor bekend voorkwamen. Over het resultaat kan ik na één les natuurlijk weinig zeggen, maar ik kan me voorstellen dat het inderdaad werkt wanneer je het vaker doet. Ik had in ieder geval twee dagen spierpijn…

Mocht je interesse gewekt zijn door dit artikel, ga het dan zeker eens zelf proberen! Essentrics is op dit moment onder meer te volgen in Amsterdam, Apeldoorn, Utrecht en omgeving , Venray en Zandvoort. De complete lijst van locaties is te vinden op de website en er komen binnenkort nog meer plekken bij. Als Essentrics (nog) niet bij jou in de buurt gegeven wordt, kun je eventueel ook thuis met DVD's aan de slag. Die zijn verkrijgbaar via de website. Ook is er volgende maand een Essentrics-reis naar Portugal. 

En ben je sport- of dansdocent en op zoek naar een nieuwe uitdaging? In juni komt Miranda Esmonde-White naar Nederland om de Essentrics TeacherTraining te geven. Meer informatie hierover kun je ook vinden op www.essentrics.nl.