Home » Reportage
Hogeschool Leiden Docent Euritmie

Een bewogen week - Opleiding Docent Dans/Euritmie

Logboek van tweedejaars student Marthe, opleiding Docent Dans/Euritmie, Hogeschool Leiden

Maandag: Tooneuritmieles

Trein vertraging - net op het nippertje binnen. Mijn eerste les (tooneuritmieles) begint al om half 9. We hebben les in de grote danszaal. Snel omkleden en de zaal in. In de tooneuritmie bewegen we muziek, niet zozeer op de muziek maar we proberen de muziek naar beweging te vertalen, alsof we zichtbaar zingen.

We doen een rustige opwarming om er goed in te komen en gaan dan aan de slag met de muzikale elementen majeur en mineur. De pianist speelt een improvisatie waarbij hij wisselt tussen mineur en majeur. Wij improviseren ook op zijn spel en zoeken naar uitdrukkingsmogelijkheden om mineur en majeur in de beweging zichtbaar te maken. Gestaag duiken we tijdens de les steeds dieper in de kwaliteiten van majeur en mineur en ontdekken verschillende expressieve bewegingen die de polariteit van het element mooi uitdrukken. Op het eind van de les hebben we erg gave bewegingen ontdekt, die je kunt maken om deze muzikale kwaliteiten uit te drukken.

Dinsdag: Eigen solo dansen

Rustige ochtend maar na de lunch mijn sololes – spannend! Voor mijn solo van dit semester heb ik zelf een muziekstukje gecomponeerd. Leuk en ook wel lastig om te doen, de opdracht was: maak een compositie van maximaal 8 maten met maximaal drie melodische intervallen.

Eerst klonk het als een erg abstracte postmoderne compositie, met behulp van de muziekdocent van de opleiding hebben we het in een maatsoort gegoten en zo herschreven dat ik het ook kan zingen.

Het is echt een bijzonder gevoel om je eigen compositie te dansen, ik weet precies wat ik ermee wil uit drukken en dat maakt het tegelijkertijd ook lastig. In mijn hoofd weet ik precies hoe het moet worden maar mijn lijf moet het nog maar allemaal gaan doen!

Woensdag: Dagje strand

Een korte dag en dat komt goed uit. Het is mooi weer, met een paar klasgenoten lekker naar het strand. Heerlijk! Je blote voeten in de branding en een zomerse limonade op het terras. Ik woon op kamers in Den Haag, in een van de drie studentenhuizen speciaal voor studenten van de antroposofische opleidingen. We beheren gemeenschappelijk de huizen, als er geklust moet worden doen we dat samen. Er wordt altijd wel een goed gesprek aan de keukentafel gevoerd, of iemand speelt gitaar in de tuin. Vroeger waren dit de euritmiestudenten huizen toen de opleiding nog in Den Haag zat. Tegenwoordig zit in de oude opleiding een leuk cultuurhuis, daar spelen regelmatig euritmie performances. Zaterdag is er weer een daar ga ik zeker heen.

Donderdag: Woordeuritmieles

Yes, weer woordeuritmieles, mijn favoriet. Ik hou ervan om de taal van een gedicht door middel van mijn bewegingen zichtbaar te maken. Zichtbare poëzie. We oefenen voor een optreden aan korte grappige kindergedichten. Deze laten we op een basisschool zien. We maken zelf, met behulp van het kostuumatelier, de kostuums. Een gekke pruik op en flitsend licht - we zijn er klaar voor.

Vrijdag: Lintstage lopen

Deze periode heb ik lintstage: 10 weken iedere vrijdag op een vrijeschool. Ik doe mee met alle euritmielessen en de rest van de dag loop ik mee in de derde klas (groep 5). De meester vertelt over het oude testament, hij heeft een prachtige bordtekening gemaakt. Tijdens deze lessen help ik mee, ik vertel een deel van het verhaal, zing een lied met de klas en leid een spelletje in. Bij de euritmielessen doe ik zoveel mogelijk mee, ik kijk mijn ogen uit om niets te missen. In overleg met de euritmiejuf doe ik iedere week in twee lessen een onderdeel met de klas.

Weekend: Relaxen & euritmieperformance

Na een hele week intensief lessen volgen heb ik wel een rustig weekend verdiend! Lekker in de tuin verdwalen in een boek. Op zaterdag ben ik met een studiegenootje naar de euritmieperformance in ‘De Zalen’ geweest, een inspirerende en ingrijpende performance over iemand die op de vlucht is, op zoek naar een nieuw thuis. Een prachtige cross-over tussen euritmie, theater en dans. Op zondag heb ik een bijbaantje in een leuke koffietent in Den Haag. Volgende maand krijgen we een baristacursus. Leren blijft leuk.

Pssssst! Meer weten over mijn opleiding? Kom naar onze Open Dag!