Home » Reportage
Dirty Dancing. De bekende lift.

Dirty Dancing viert 30-jarig jubileum

Door: Lorna Wijma 

Op 21 augustus was het 30 jaar geleden dat de geprezen dansfilm Dirty Dancing uitkwam in de Verenigde Staten. De film won een Oscar met het bekende lied I’ve Had the Time of My Life. Dit nummer heeft ook een Grammy Award gewonnen voor Best Pop Performance. Het album stond achttien weken op nummer één van de Billboard lijst en is 32 miljoen keer verkocht. Na 30 jaar is de film nog steeds populair en daarom vieren we zijn jubileum.

Zelf heb ik Dirty Dancing natuurlijk ook al meer dan eens – niet veel vaker overigens - gezien. Voor het eerst stiekem op zolder met een vriendinnetje toen we op de basisschool zaten. Naderhand nog eens met mijn beste vriendin die de film schokkend genoeg nog niet kende. Na het galafeest op de middelbare school logeerde ik bij haar. Het was na twaalven en we hadden de hele avond gedanst, maar we waren nog lang niet moe. We hadden ineens ontzettend veel zin om te kijken naar de sensuele bewegingen van Patrick Swayze. Dirty Dancing kwam 30 jaar geleden uit, maar passionele dans is tijdloos.

We kijken met hongerige ogen naar de dans

Het klassieke thema van een onschuldig meisje dat zich ontplooit tot prachtige danseres blijft kijkers intrigeren. En wie wil nou geen intieme danspassen ontdekken onder leiding van aantrekkelijke docent Patrick Swayze? Er is een voelbare spanning tussen de twee die de kijker op het puntje van zijn stoel laat zitten met een wetende lach op zijn gezicht. Het jonge koppel krijgt te maken met hindernissen als vervelende ouders en het keurige, maar ook ongelooflijk saaie vakantieresort. Deze obstakels zijn wellicht symbolisch voor de alledaagse sleur waaraan we allemaal wel zouden willen ontsnappen om vervolgens te verdrinken in de hongerige ogen van een verleidelijke dansinstructeur.

Spontante lift

De bekende slotscène op het nummer I’ve Had the Time of My Life heeft velen verwonderd. De strakke bewegingen, sensuele spanning en indrukwekkende lift zorgen voor een spectaculair geheel. Nog wonderbaarlijker is echter het feit dat deze dans helemaal niet gerepeteerd was! Actrice Jennifer Grey wilde de gevreesde lift zo lang mogelijk vermijden en heeft deze danspas sinds het filmen dus ook nooit meer gedaan. Waarschijnlijk was het onmiddellijke succes van de laatste dans te danken aan de voorafgaande intieme repetitie-uurtjes. De ondeugende danspassen die in het nachtleven van het keurige resort verborgen bleven, hebben de fundering gelegd voor een professionele showdans. Talloze mensen over de hele wereld proberen de lift nog steeds na te doen, onbegrijpelijk voor Grey. Ze kan zich niet voorstellen dat je je lichaam over zou durven geven aan iemand anders dan Patrick Swayze. Dat zijn we natuurlijk allemaal wel met Baby eens, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben. Misschien zijn de dirty dansbewegingen een goed idee voor de volgende warming-up. Wie weet spatten de vonken er dan ineens vanaf tijdens onze volgende dansles ;)

Meer inspiratie