Home » Reportage
Dans

Dichter bij je gevoel komen door dans

Veel mensen zitten veel in hun hoofd door onder andere werk en stress over de coronacrisis, het klimaat of andere actuele thema's. Hierdoor is het niet makkelijk om dichter bij je gevoel te komen. Door te dansen maak je jouw hoofd leeg en kom je in je lichaam. Je voelt je voeten op de vloer en de beat doet wat met jouw lichaam.

Gedachten loslaten

Door te bewegen ontwaakt je gevoelsleven en komt het contact met je lichaam op gang. Juist door niet na te denken over wat je doet en met jouw lichaam de beat te volgen, blijf jij helemaal in het moment. Je voelt met je zintuigen en dansen bied je een creatieve en speelse manier om jezelf te ontdekken in het comfort van je eigen slaap- of woonkamer. Natuurlijk kun je ook naar een dansstudio of een avondje uit om te gaan dansen. Niet alleen is het makkelijk om gedachten los te laten tijdens het dansen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat dansen talloze voordelen heeft op fysiek, conditioneel, mentaal en sociaal vlak. Zo is dansen een uitstekende manier om stress te verlagen, af te vallen, dementie tegen te gaan en het is ook nog eens heel leuk om te doen.

Meer energie

Kun jij jezelf niet meer goed motiveren door het thuiswerken en merk je dat jouw energieniveau laag is? Start je dag dan eens met een kwartiertje dansen. Door te dansen kom je in beweging en gaat het bloed sneller door je lichaam stromen. Je lichaam maakt hierdoor meer adrenaline aan, wat helpt tegen een vermoeid gevoel. Zo kun jij de dag vol energie beginnen en hoef je niet direct de verwarming aan te zetten, want je hebt jouw eigen interne thermostaat geactiveerd. Energieleveranciers vergelijken valt wel aan te raden als jij opeens een stuk meer vanuit huis werkt en hier dus meer tijd doorbrengt.

Iedereen kan dansen

Vaak koppelen we dansen aan ingewikkelde pasjes of uitgedachte choreografie. Als je zo naar dansen kijkt dan is het niet gek dat het je eng lijkt om te dansen. Maar iedereen kan bewegen en dus dansen. Ook mensen met een fysieke beperking. Merk jij dat dansen je zelfbewust maakt en dat jij bang bent wat anderen van je denken? Houd in je achterhoofd dat het niet uitmaakt hoe jouw dans eruit ziet, maar dat het gaat om hoe het voor jou voelt. Hierdoor kan dansen zeer bevrijdend werken en kun je over jouw gêne heen stappen. Wanneer je jezelf juist niet helemaal kunt laten gaan als je met anderen danst, kun je natuurlijk ook dansen als je alleen bent. Op het moment dat je eraan toe bent kun je jouw persoonlijke manier van dansen in het openbaar vertonen.

 

 

 

 

Meer inspiratie