Home » Reportage
Ski ballet

De opkomst en neergang van ski-ballet

Ski-ballet was ooit een van de dansante disciplines op de Olympische winterspelen. Niet echt ballet op skis, maar gechoreografeerde sprongen, salto’s en draaien vanaf een glooiende sneeuwhelling. Hip en opkomend in de jaren 70 en 80, maar nooit echt doorgebroken en langzaamaan verdwenen van de (Olympische) agenda. Wat is er bekend over deze mysterieuze stijl?

Het ontstaan van ski-ballet

Ten tijde van de Vietnam oorlog (1955-1975) kon het freestyle skiën niet gek genoeg op, met ski-ballet als het nieuwe toppunt. Skiër van het eerste uur Bob Howard vertelt: ‘’De jeugd van Amerika keerde zich tegen de gevestigde orde en begon daarbij de regels en voorschriften in twijfel te trekken. Het freestyle skiën was daar in feite een fysieke uiting van.’’ Tijdens het ski-ballet combineerden de atleten heftige, hobbelige afdalingen met sprongen, trucs en ingewikkelde manoeuvres in één rit van de berg af. Het waren de ‘crazy kids’ die trucjes deden in de sneeuw. Het freestyle skiën bestond naast ski-ballet ook nog uit mogulskiën – een korte afdaling over sneeuwhobbels van 80 cm tot 1,2 meter hoog met schansen voor stunts- en het aerial skiën, waarbij de atleten van een hoge schans skiën en diverse salto’s en schroeven uitvoeren voordat zij landen. Beide elementen van deze freestyle discipline zitten verwerkt in het ski-ballet. Toch zien we alleen deze twee disciplines vandaag de dag nog terug op de Olympische (Winter)spelen.

Van professioneel- naar amateursport

Het ski-ballet, als onderdeel van freestyle skiën, begon waar andere sporten eindigden. Namelijk als professioneel erkende sport. Het werd toen ‘omgezet’ naar amateursport om in aanmerking te komen voor de Olympische spelen. Destijds waren alleen amateursporten verbonden aan de Internationale Sportbond. Tijdens een vergadering in Oberjoch (Duitsland) werd door de atleten unaniem positief gestemd: zij hadden er alles voor over om uiteindelijk als Olympische sporter erkend te worden.

Ski-ballet als olympische sport

In 1980 debuteerde het ski ballet in de FIS World Cup. Bij de mannen won Howard dat jaar alle vijf de onderdelen. Bij de vrouwen won Jan Bucher, mede-pionier van het ski-ballet. Zij zou in de vele jaren die volgden nog een spectaculaire 59 keer de World Cup voor ski-ballet winnen. Maar het omzetten van ski-ballet naar een amateur sport had als uiteindelijke doel de Olympische spelen. In 1988 was het zover: de drie freestyle disciplines mogul-, aerial skiën én ski-ballet werden toegelaten op de Winter Spelen in Calgary als demonstratie sport. Hierbij konden de atleten hun kunsten in een showcase laten zien.  

Weinig animo voor ski-ballet

Het ski-ballet werd niet goed ontvangen in Calgary. De tv-cijfers vielen tegen, het publiek had een afwijzende houding naar de sport en er was onenigheid over de beoordeelding van de routines. Mede hierdoor bokste het ski ballet niet op tegen de grotere wintersporten als alpineskiën en het latere snowboarden.

Ski-ballet zo goed als verdwenen

Het mogulskiën, één van de andere freestyle disciplines, werd op de Olympische Winterspelen van 1992 volledig erkend als medaillesport. Ook het aerial skiën kreeg deze status in 1994, waarna ski ballet volledig werd weggelaten. Kenners wijden de neergang aan geld en cijfers. Ski-ballet heeft nooit het aantal deelnemers gegenereerd dat sterke sponsoring en een grote hoeveelheid nationale en internationale belangstelling verdiende. Nu is het ski-ballet zo goed als verdwenen. ‘’Ik ben drievoudig wereldkampioen in een sport die niet langer bestaat...’’ aldus Bob Howard.

Benieuwd hoe ski ballet eruit heeft gezien? Je ziet het hier:

 

Ook leuk: Wayne Wong, freestyle skiër, toonde in 2013 dat de moves van ski ballet nog niet helemaal verdwenen zijn:

 

Meer weten? Bekijk dan eens het officiële olympische kanaal over ski ballet.

Meer inspiratie