Home » Reportage
Foto: Joris Jan Bos Photography - Koninklijk Conservatorium

De Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium 2015-2016

De Dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium wil  “dansers van de toekomst ontwikkelen tot kunstenaars met een creatieve open blik, in combinatie met vakmanschap, passie en ambitie.” (Jan Linkens, directeur Dansvakopleiding) Het dansveld is wereldwijd voortdurend in ontwikkeling en vraagt om zelfbewuste, breed geschoolde dansers die hun vak met overgave en discipline uitoefenen. Dansers die de klassieke techniek beheersen en deze tevens inzetten ten behoeve van hedendaagse dansstijlen technieken en invloeden.

Wat is jullie specialisme? Wat leren leerlingen op de opleiding?

Onze studenten trainen dagelijks fulltime in de vakken klassiek ballet, fysieke training en moderne dans. Ook van belang is dat stijlen en visies van belangrijke choreografen goed kunnen worden doorgrond (repertoirekennis) en er geleerd wordt om actief samen te werken met choreografen. Dankzij zijn wereldbefaamde dansers, choreografen en ontwerpers is Nederland toonaangevend op het gebied van de dans. Vanwege de verbondenheid van representanten (onder meer Jiří Kylián, Nils Christe en Hans van Manen) met onze opleiding is het curriculum verrijkt met repertoire van ‘De Nederlandse School’, befaamd om het unieke bewegingsidioom en muzikaliteit.

Wat maakt jullie opleiding bijzonder?

De School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium biedt talent de unieke mogelijkheid om de Dansvakopleiding van basisschool tot en met hbo bachelor binnen één school te combineren met regulier onderwijs. Ter bevordering van de professionele ontwikkeling van haar studenten werkt de Dansvakopleiding nauw samen met Nederlands Dans Theater. Dit seizoen vindt voor de derde keer de Young Talent Performance (25 tot en met 27 november 2015) plaats. Jonge dansers krijgen de kans om met NDT-choreografen en - assistenten te werken en kennis te maken met het veeleisende repertoire en de professionele werkwijze van Nederlands Dans Theater.

Op welke quote over de opleiding zijn jullie trots?

“Voor mij is de Dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium hét pad naar een mooie, bijzondere toekomst als danser”, Ster Slijkhuis - stage NDT2.

Welke bekende danser heeft jullie opleiding gevolgd?

Enkele alumni van de Dansvakopleiding: Boris de Leeuw, Cora Kroese, Floor Eimers, Nancy Euverink, Rubi Pronk, Marijn Rademakers, Mara Hulspas, Pascal Schut, Marne van Opstal, Kim van der Put, Reinbert Martijn, Shirley Esseboom, Rachel Beaujean, Jan Linkens.

Contactinformatie:  
Dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium
Contact audities: Sacha Steenks, s.steenks@koncon.nl  
www.koncon.nl/dansvakopleiding