Home » Reportage
Foto: Marcel van Oostrom - Talent on the Move 2015

De dansopleidingen van Codarts Rotterdam 2015-2016

“Codarts is a big name,” antwoordt Lea Giamattei (22) op de vraag waarom ze voor haar dansopleiding van Napels naar Rotterdam is verhuisd. En Tom van de Ven (20) – “Ik ben verliefd op hedendaagse dans” – verruilde z’n geboorteplaats, Tilburg, voor de Maasstad, omdat hij zich wat danstechniek betreft op het hoogst mogelijke niveau wilde laten uitdagen.

“Ook mij ging het vooral om de techniek,” zegt Lea. “Mijn verwachtingen zijn volledig uitgekomen. Zowel de vaste docenten als de vele gastdocenten zijn erg goed; ze maken de best mogelijke danser van me. Het leukst vind ik de vloerwerk-, improvisatie- en balletlessen.” “Wat ook tof is,” zegt Tom: “de school probeert je zo veel mogelijk te laten optreden. Zo dansten we bij de start van het nieuwe culturele seizoen in Museum Boijmans Van Beuningen.”

Lea en Tom zijn derdejaarsstudenten en zoals elk jaar gaan die met Talent On The Move op tournee in Nederland. “Daar kijk ik al vanaf het eerste jaar naar uit,” lacht Lea. “Ik ben trots op het repertoire dat we mogen dansen. Bekende choreografen komen naar school om ons hun stukken aan te leren.” Volgend schooljaar is stagejaar, zegt Tom. Hij wil graag naar een buitenlands gezelschap. “Om nieuwe ervaringen op te doen.” Lea blijft waarschijnlijk in Nederland, misschien ook wel in Rotterdam. Ze houdt van haar huidige woonplaats. “Deze stad heeft alles.”

Facts & figures

Codarts is een in het hart van Rotterdam gevestigde internationale hogeschool (met circa duizend studenten) die hoogwaardig kunstvakonderwijs aanbiedt op het gebied van muziek, dans en circus. De dansafdeling van Codarts – in 1931 opgericht door Corrie Hartong en Gertrud Leistikow – heeft zich ontwikkeld tot één van de meest vooraanstaande instituten voor eigentijdse dans in Europa. Naast de eigen topdocenten zijn er altijd dansprofessionals uit binnen- en buitenland aan het werk, als gastdocent of choreograaf.

Al tijdens hun opleiding doen de studenten ruimschoots podiumervaring op – via voorstellingen in eigen huis, theatertournees en festivals, en via stages bij gerenommeerde gezelschappen. Codarts telt nu ruim tweehonderd dansstudenten in de vakopleidingen (met dertig nationaliteiten) en bijna tweehonderd leerlingen in de vooropleidingen (voor danstalenten vanaf 9 jaar).

Contactinformatie:
Codarts Rotterdam
Kruisplein 26  
3012 CC Rotterdam
010-2171100
dans@codarts.nl
www.dancecodarts.nl