Home » Reportage
Foto: Bart Grietens - P.A.R.T.S.

De dansopleiding van P.A.R.T.S. 2015-2016

De opleiding van PARTS staat zeer dicht bij de professionele praktijk. PARTS nodigt steeds actieve kunstenaars uit als docent, die ook voor een interessant netwerk voor de studenten zorgen. Bijkomend past PARTS elk jaar zijn programma aan aan de actualiteit van het kunstenveld. Het programma besteedt veel aandacht aan de relatie tussen dans/choreografie en muziek en theater en biedt een sterke theoretische vorming.

Wat is jullie specialisme?

We hebben er twee: de ‘Training Cycle’ is een geïntegreerde opleiding van drie jaar voor danser én choreograaf. Een danser vandaag is een co-creator die in allerhande soorten situaties zijn creatieve input moet kunnen geven, en dus geschoold moet zijn in improvisatie, compositie en kritische reflectie over zijn tools en positie. We leiden choreografen op wier métier geworteld is in het werken in de studio, op welke manier ze het lichaam en beweging ook willen benaderen. De “Research Studios” is een voortgezette opleiding van twee jaar voor meer ervaren choreografen, met een collectief programma en plaats voor individueel werk, telkens rond een overkoepelend thema.

Wat moet je hebben om een goede danser te worden?

‘Goesting’ op zijn Vlaams (hoewel de opleiding verder helemaal in het Engels verloopt!). PARTS zoekt naar dansers die klaar zijn om alles wat ze geleerd hebben in vraag te stellen, die zich voor 100% willen engageren op het fysieke en het creatieve niveau, die open staan voor het onbekende.

Wat maakt jullie opleiding bijzonder?

Studeren aan PARTS is een bijzonder intense ervaring. PARTS is een kleinschalige en onafhankelijke school in Brussel, een van de Europese hotspots voor hedendaagse dans in Europa. De opleiding wordt slechts om de drie jaar opgestart, met een bijzonder internationale groep studenten en docenten.

Op welke quote over de opleiding ben je trots?

“PARTS made me believe that anything is possible, given the right amount of dedication and ambition. It continues being a place where the student is inspired by the teacher as much as the teacher is inspired by the student.” (ex-student en docent Salva Sanchis )

Wat zijn de carrièrekansen van je leerlingen?

Het professionele dansveld is competitief en nomadisch, waarin onze ex-studenten zich goed thuisvoelen; ze zijn actief in grote en kleine gezelschappen en doorkruisen Europa (en verder!) als danser, choreograaf en docent.

Welke bekende danser heeft jullie opleiding gevolgd?

Aleš Čuček (Pina Bausch – Tanztheater Wuppertal), Carlos Garbin (Anne Teresa De Keersmaeker – Rosas), Daniel Linehan (choreograaf) en Mette Ingvartsen (choreograaf).

Contactinformatie:

P.A.R.T.S. Performing Arts Research and Training Studios  
Van Volxemlaan 164 1190 Brussel, België  
T. (32) (0)2-344 55 98  
auditions@parts.be  
http://www.parts.be/nl/home