Home » Reportage
auschwitz, ballerina, verhaal, oorlog, vrijheid, dans

De ballerina van Auschwitz

Van de ruim vijftienduizend gedeporteerden uit het Hongaarse Kassa was Edith Eger een van de zeventig mensen die de oorlog overleefden. Pas op haar negentigste besloot de psycholoog haar verhaal op papier te zetten middels haar boek ‘De keuze’. De Volkskrant legde het bewonderingswaardige verhaal van deze voormalige ballerina vast in een openhartig interview van Antoinnette Scheulderman.

Dansen voor de vijand

Eger vertelt aan Scheulderman dat de eerste avond in Auschwitz Dr. Josef Mengele, de beruchte ‘Engel des doods’, de barakken binnen kwam. Behalve een gewetenloze moordenaar is hij kunstliefhebber. In Auschwitz laat hij getalenteerde gevangenen voor hem optreden. De medegevangenen van Eger weten dat zij in Hongarije een opleiding tot ballerina en turnster heeft gevolgd en duwden haar naar voren. In haar boek vertelt de voormalig ballerina hierover het volgende: ‘’Achter hem stond een orkest. ‘Kleine danseres, dans voor me’, zei hij. De musici beginnen De blauwe Donau-wals te spelen, een dans die ik drie jaar eerder uitvoerig had gerepeteerd. Terwijl ik mijn passen maak, doe ik mijn ogen dicht, omdat ik het niet kan verdragen hem naar me te zien kijken. Ik stel me voor dat ik Tsjaikovski’s Romeo en Julia uitvoer, op het toneel van de Hongaarse Opera in Boedapest.

Vervlogen dansdroom

Eger volgde vanaf haar vijfde balletles, studeert aan een privé-gymnasium en turnde in het Olympisch trainingsteam - totdat ze niet langer m mee mocht doen vanwege haar Joodse achtergrond. ‘De ballerina van Auschwitz’, wordt ze bij publieke optredens genoemd. Haar droom om ballerina te worden heeft ze helaas nooit kunnen verwezenlijken na Auschwitz, vertelt Eger aan Scheulderman:  ‘’De therapie die ik nu doe, gaat over rouw. En dat is niet: rouwen om wat er is gebeurd. Maar juist: rouwen om wat er níét was. De jeugd die ik had kunnen hebben, de danscarrière die er geweest had kunnen zijn, het gezin dat Eric en ik zo graag samen hadden gesticht.’’

Een bijzonder gedenkschrift

Nu, ruim zeventig jaar na de bevrijding uit Auschwitz, deelt deze bijzondere ballerina haar persoonlijke verhaal, onder andere in het interview met Scheulderman.’’Ik voelde dat er iets in me brandde. En het werd steeds urgenter mijn verhaal vast te leggen, aangezien ik inmiddels een van de jongste Auschwitzoverlevers ben.’’ Haar boek, De Keuze, verscheen in september 2017 en kreeg veel lovende reacties, waaronder van de NY Times: “Dit gedenkschrift is een triomf en moet worden gelezen door iedereen die geeft om innerlijke vrijheid en de toekomst van de mensheid.”

 Lees het hele interview van Antoinnette Scheulderman met Edith Eger in De Volkskrant.

Meer inspiratie