Home » Reportage
Dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium 2016-2017 © Arash Nikkihah

Dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium 2016-2017

Wat is de essentie van jullie aanpak?

Dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium wil “dansers van de toekomst ontwikkelen tot kunstenaars met een creatieve open blik, in combinatie met vakmanschap, passie en ambitie.” (Jan Linkens, directeur Dansvakopleiding) Het dansveld is wereldwijd voortdurend in ontwikkeling en vraagt om zelfbewuste, breed geschoolde dansers die hun vak met overgave en discipline uitoefenen. Dansers die de klassieke techniek beheersen en deze tevens inzetten ten behoeve van hedendaagse dansstijlen technieken en invloeden.

Wat is jullie specialisme? Wat leren leerlingen op de opleiding?

Onze studenten trainen dagelijks fulltime in de vakken klassiek ballet, fysieke training en moderne dans. Ook van belang is dat stijlen en visies van belangrijke choreografen goed kunnen worden doorgrond (repertoirekennis) en er geleerd wordt om actief samen te werken met choreografen. Dankzij zijn wereldbefaamde dansers, choreografen en ontwerpers is Nederland toonaangevend op het gebied van de dans. Vanwege de verbondenheid van representanten, o.m. Jiří Kylián, Nils Christe, Hans van Manen, met onze opleiding is het curriculum verrijkt met repertoire van ‘De Nederlandse School’, befaamd om het unieke bewegingsidioom en muzikaliteit.

Wat maakt jullie opleiding bijzonder?

School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium biedt talent de unieke mogelijkheid om de Dansvakopleiding van basisschool t/m hbo bachelor binnen één school te combineren met regulier onderwijs. Ter bevordering van de professionele ontwikkeling van haar studenten werkt de Dansvakopleiding nauw samen met Nederlands Dans Theater. Dit seizoen vindt voor de vierde keer de Young Talent Performance (23 t/m 26 november 2016) plaats. Jonge dansers krijgen de kans om met NDT-choreografen en assistenten te werken en kennis te maken met het veeleisende repertoire en de professionele werkwijze van Nederlands Dans Theater.

Welke bekende danser heeft jullie opleiding gevolgd?

Enkele alumni van de Dansvakopleiding: Boris de Leeuw (HBN), Cora Kroese (NDT), Floor Eimers (HNB), Nancy Euverink (NDT), Rubi Pronk (HNB), Marijn Rademakers (HNB), Mara Hulspas (Introdans), Pascal Schut (Introdans), Marne van Opstal (NDT), Kim van der Put (Introdans), Reinbert Martijn (HNB), Shirley Esseboom (NDT), Rachel Beaujean (HNB), Jan Linkens (HNB).

Wil je auditie doen, neem contact op met de coördinator audities: Sacha Steenks

e: s.steenks@koncon.nl
w: www.koncon.nl/dansvakopleiding

Foto: Arash Nikkihah