Home » Reportage
perfecte auditie

Danstips: de perfecte auditie

Succes komt niet aanwaaien in de danswereld. Talent, ambitie en doorzettingsvermogen zijn natuurlijk vereist. Hiernaast heb je nog iets extra's nodig: in een instabiele industrie is het belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben. Audities zijn zenuwslopend. Word je zenuwen de baas en krijg die gedroomde rol!

Alexandra Cownie is de auteur van het boek How To Be a Ballet Dancer. Ze wijdt haar leven aan het helpen van professionele dansers in hun zoektocht naar een gezond leven, zelfvertrouwen en minder stress. Hier volgen een paar tips van haar voor een geslaagde auditie.

Audities zijn een heel belangrijk en vaak heel stressvol deel van het leven van een danser. Bij audities moeten dansers technische vaardigheden en intelligentie laten zien. Nog meer dan bij gewone sollicitaties het geval is, omdat je bij een subjectieve beoordelaar met onvoorspelbare criteria in de smaak moet vallen. Hoe zorg je ervoor dat je opvalt?

Benader je auditie niet als een danswedstrijd

Het is cruciaal om te begrijpen dat het niet de ‘beste’ dansers zijn die gekozen worden bij audities, maar de dansers die het beste bij de artistieke criteria passen. Benader je audities met vertrouwen in je eigen unieke vaardigheden en doe je best om jezelf te zijn terwijl je danst. Op die manier laat je zeker je beste kanten zien en dan krijg je een baan bij een dansgezelschap dat bij jóú past!

Onderzoek het dansgezelschap waar je auditie voor doet

De meeste dansers moeten auditie doen bij meerdere gezelschappen voordat ze een baan krijgen. Het gevaar is dat ze na een tijd gaan voor wat ze kunnen krijgen en niet per se wat bij hen past. Het probleem daarmee is dat je geen idee hebt wat de stijl is van het gezelschap, welke choreografen er werken of hoe de dagelijkse training eruit ziet. Er zijn grote verschillen tussen het ene dansgezelschap en het andere, dus het is ontzettend belangrijk dat je weet voor wie je auditie doet. Zo kun je de toelatingskansen vergroten! Het is een goed idee om een voorstelling van het dansgezelschap te kijken voor de auditie.

Visualiseer jezelf als lid van het dansgezelschap

Neem twintig minuten de tijd om jezelf voor te stellen dat je al danst bij het betreffende gezelschap. Door gewend te raken aan dit idee, ben je tijdens de auditie meer op je gemak.