Home » Reportage
P.A.R.T.S.

Dansopleiding van P.A.R.T.S. 2018-2019

Wat is de essentie van jullie aanpak?

De opleiding in PARTS staat zeer dicht bij de professionele praktijk. PARTS nodigt steeds actieve kunstenaars uit als docent, die ook voor een interessant net werk voor de studenten zorgen. Bijkomend past PARTS elk jaar zijn programma aan de actualiteit van het kunstenveld. Het programma besteedt veel aandacht aan de relatie tussen dans/choreografie en muziek en theater en biedt een sterke theoretische vorming.

Wat is jullie specialisme?

We hebben twee cycli in ons opleidingspakket. De Training-cyclus richt zich op jongeren tussen 18 en 23 jaar, en is een voltijdse opleiding op niveau hoger onderwijs voor dansers en choreografen. Een danser vandaag is een co-creator die in allerhande soorten situaties zijn creatieve input moet kunnen geven, en dus geschoold moet zijn in improvisatie, compositie en kritische reflectie over zijn tools en positie. Wanneer die danser er ook voor kiest om choreograaf te zijn, dan zal zijn choreografische scholing geworteld zijn in het werken in de dansstudio, in een actief bewegingsonderzoek. Dansen en choreograferen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar in onze opleiding. De tweede cyclus, genaamd Studios, is een voortgezette opleiding van twee jaar waar het schrijven van dans en het ontwikkelen van een eigen signatuur alle aandacht opeisen. De opleiding richt zich op jongeren tussen 21 en 26 jaar.

Wat is het grootste misverstand over dansopleidingen?

Dat dansen uitsluitend een fysieke en wat onnadenkende activiteit zou zijn, terwijl het in al zijn abstractie ook een zeer reflecterende en intellectuele component heeft. De danstraining in PARTS vergt een verhoogde staat van bewust zijn, van lichaamsintelligentie, van keuzes maken.

Wat moet je hebben om een goede danser* te worden?

Je moet je goed voelen in je eigen lichaam. Een voorafgaande lichaamstraining is wenselijk, maar die kan op heel diverse wijze geschieden. Als danser zal je vanzelfsprekend wel varen bij een uitstekende conditie en een gezonde levensstijl. Maar, zoals voor elke kunstenaar: je moet in staat zijn om technisch ambacht te kunnen combineren met artistieke authenticiteit, je moet weten waaròm je danst en wat je wil uitdragen.

Wat maakt jullie opleiding bijzonder?

Studeren aan PARTS is een bijzonder intense ervaring. PARTS is een kleinschalige en onafhankelijke school in Brussel, een van de Europese hotspots voor hedendaagse dans in Europa. De opleiding wordt slechts om de 3 jaar opgestart, met een bijzonder internationale groep studenten en docenten die samen dat 3-jarige traject afleggen. Met preselecties in bijna 20 landen gaat PARTS actief op zoek naar de beste studenten.

Op welke quote over de opleiding ben je trots?

“PARTS made me believe that anything is possible, given the right amount of dedication and ambition. It continues being a place where the student is inspired by the teacher as much as the teacher is inspired by the student.” (ex-student en docent Salva Sanchis )

Wat zijn de carrière kansen van je leerlingen?

Het professionele dansveld is een zeer competitieve, nomadische en snel evoluerende omgeving, waarin onze ex-studenten zich goed thuisvoelen; ze zijn actief in grote en kleine gezelschappen en doorkruisen Europa (en verder!) als danser, choreograaf en lesgever.

Welke bekende danser* heeft jullie opleiding gevolgd?

Aleš Čuček (Pina Bausch – Tanz theater Wuppertal), Thomas Vantuycom (Anne Teresa De Keersmaeker – Rosas), Daniel Linehan (choreograaf), Mette Ingvartsen (choreograaf).

OPEN DAG

  • zondag 11 november 2018

Audities voor de training cyclus 2019-2022: preselecties tussen januari en april, in Brussel en op andere plekken in Europa

Performing Arts Research and Training Studios
Van Volxemlaan 164
1190 Brussel, België
Tel: (32) (0)2-344 55 98
els.demeyer@parts.be