Home » Reportage
Foto: Amat Bolsius - Creatieve Therapie Zuyd Hogeschool

Dansopleiding Creatieve Therapie van Zuyd Hogeschool 2015-2016

Dansen is niet alleen mooi en plezierig. Dansen doet veel meer. Als woorden tekort schieten, kun je je uitdrukken met dans en beweging. Door te bewegen, kom je in contact met je lijf en communiceer je met de omgeving. Je kunt je verhaal vertellen zonder woorden. Je kunt dansen dus ook gebruiken om mensen met zichzelf in contact te laten komen en om hen te helpen hun psychische, sociale of fysieke problemen op te lossen of er anders mee om te gaan.

Wat doet een dans- en bewegingstherapeut?

Een dans- en bewegingstherapeut is niet gericht op ‘optreden’, maar op cliënten en patiënten. Individueel of in kleine groepen. Anders dan bij danslessen gaat het niet om cliënten iets aan te leren, maar om met hen in interactie te treden en hen door bewegingsexpressie verder te helpen. Jezelf kennen, de ander waarnemen en improviseren zijn daarbij essentieel.

Improvisatie

Je leert jezelf kennen in het bewegen en je leert je gedragsmogelijkheden bij dans en beweging uit te breiden en je eigen bewegingservaringen te verdiepen. Met jezelf als basis leer je de beweging van je cliënt waarnemen en analyseren. Met de mogelijkheden en de problemen van de cliënt ga je in dans en beweging zo werken dat er verandering en verdieping komt in de beleving van de cliënt.

Creatieve therapie

Waar dans- en bewegingstherapie meer is dan alleen dans, is creatieve therapie meer dan alleen danstherapie; wat voor dans en bewegen geldt, geldt op vergelijkbare manieren voor muziek, drama en beeldend vormen.

Wat maakt de opleiding bij Zuyd zo uniek?

We leiden zowel dans- en bewegingstherapeuten, therapeuten beeldend vormen, dramatherapeuten als muziektherapeuten op. Het onderwijs is deels gemengd, zodat je ook iets mee van de andere kunstvormen en hun therapeutische kracht. Onze studenten (Nationale Studentenenquête) en experts (NVAO) zijn erg positief over de opleiding en daar zijn we trots op. Kleinschaligheid en keuzemogelijkheden worden hierbij genoemd. Meer informatie op www.zuyd.nl, maar nog liever hebben we dat je eens komt kijken.

Contactinformatie:
Creatieve Therapie Zuyd Hogeschool
Nieuw Eyckholt 300 6419 DJ Heerlen
T. +31 (0)45 400 63 62
www.zuyd.nl