Home » Reportage

Dansers uit hele wereld trainen bij Nederlands Dans Theater

NDT Summer Intensive. Foto Frans van HiltenIn augustus volgen 63 professionele dansers en dansvakstudenten van 14 tot 30 jaar uit 31 landen een intensief programma in Den Haag: de Nederlands Dans Theater (NDT) Summer Intensive. Het is bijzonder dat een gezelschap voor moderne dans zelf een zomercursus aanbiedt.

Ademloos kijken cursusdeelnemers door de ruit, waarachter de dansers van het Nederlands Dans Theater 2 zich opwarmen met een balletles. ‘Het gaf wel een beetje druk, die toeschouwers,’ bekent danseres Arina Trostyanetskaya na afloop. ‘Het is de eerste les na onze vakantie en we moeten er echt weer een beetje inkomen. Meer dan een beetje zelfs.’

Reportage en foto's: Frans van Hilten voor gemeente Den Haag

2 zomercursussen
Dit jaar zijn er 2 zomercursussen, elk met eigen doelen en doelgroep. De Dutch Summer Dance Course (DeDDDD en Ballet & Co) richt zich op de geschiedenis van de Nederlandse dans en op het verbinden van oud en jong, amateur en professioneel.

NDT Summer Intensive concentreert zich op het eigen gezelschap. Dat betekent: les krijgen van dansers uit het gezelschap of docenten die een sterke band met het Nederlands danstheater hebben. In de studio’s van het Lucent Danstheater. Ze werken aan choreografieën die het gezelschap danst of gedanst heeft. Een zomercursus op deze manier, georganiseerd door een dansgezelschap, is uniek.

Nederlands Danstheater: the best
NDT Summer Intensive. Foto Frans van HiltenIn Nederland wordt het zelf wel eens vergeten, maar internationaal staat het Nederlands Dans Theater aan de wereldtop. ‘In de Verenigde Staten geldt Nederlands Dans Theater als the best’, zegt Chris (22). Hij studeert aan de Jacobs School of Music in Indiana. ‘Toen mijn klasgenoten hoorden dat ik hierheen mocht, waren ze echt jaloers. Als het een regionaal gezelschap zou worden, zou dat een groot verlies betekenen.’

Chris komt hier vooral om zijn horizon te verbreden en nieuwe choreografieën te leren. ‘En het Nederlands Dans Theater is prestigieus, het is natuurlijk ook goed voor mijn cv! Maar het is hier fijn, ik voel me heel welkom.’ Voor de toekomst zijn zijn plannen nog niet concreet: ‘Ik zou het liefst in de States blijven, maar een mooie kans in het buitenland laat ik natuurlijk niet liggen. Verder wil ik niet speciaal 1 bepaalde richting uit. Ik wil gewoon dansen!’

‘Het komt zeker voor dat er dansers in Nederlands Dans Theater 2 instromen via deze zomercursussen,’ vertelt Maaike Reijntjes. Zij is medewerker van ‘Move In’, het nieuwe educatieprogramma van het Nederlands Dans Theater. ‘Maar het is niet zo dat de nadruk op scouting ligt. Anders komt er veel te veel spanning op te liggen, en dat staat de ontwikkeling van de cursisten in de weg.’

NDT Summer Intensive. Foto Frans van HiltenDe deelnemers warmen dagelijks op met lessen ballet of bewegingsleer ‘gaga’. Daarna repeteren zij tot de avond werk van dansmakers, zoals Lightfoot Léon en Jiří Kylián. Ook werken ze aan nieuwe, eigen stukken. In de avonden is er een cultureel programma met masterclasses en discussies, bijvoorbeeld over het voorkomen van blessures. Aan de dansers van het Nederlands Dans Theater geeft het de gelegenheid zich te ontwikkelen als choreograaf of repetitor.

Leren van andere deelnemers
Katarina (17, Koninklijke Balletschool Antwerpen) komt al voor de derde zomer naar Den Haag. ‘Ik ben hier graag, de sfeer en het programma is goed. Ik leer hier veel, niet alleen van de leerkrachten maar ook van de deelnemers, ook qua cultuur. Ik logeer in het Stayokay hostel met 7 meisjes uit Griekenland, Slovenië, Canada enzovoorts. Ik hoor dus veel over hoe het daar is.’ Over de Nederlandse bezuinigingsvoorstellen is ze niet te spreken: ‘Cultuur moet er zijn. Er komen veel Amerikanen hierheen voor hedendaagse dans.’ Het zit Katarina dit jaar niet mee: vanwege een enkelblessure kan ze veel lessen niet volgen. Gelukkig is er ook goed nieuws: ze is aangenomen bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

Gastgezin
Marina Evers komt vandaag kijken hoe haar logeetjes het doen in de les. In de nieuwsbrief van Theater de Regentes zag ze dat er gastgezinnen gezocht werden voor deelnemers. ‘Nee hoor, ik heb niet speciaal iets met dans. Ik heb een groot huis met veel kamers, als zij die ruimte kunnen gebruiken zijn ze welkom. Er logeren 2 meisjes bij me, dat is gezellig voor ze. De eerste dag heb ik ze veel gezien, maar nu alleen soms even ’s avonds. Ik heb begrepen dat de subsidies voor de zomercursus zijn stopgezet, dan lever ik graag op deze manier een bijdrage.’ Het Nederlands Dans Theater heeft inderdaad dit jaar het inschrijfgeld voor de cursus moeten verdubbelen. Voor een klein aantal cursisten is er een beurs beschikbaar, sommige andere studenten worden bijvoorbeeld gesponsord door de Vriendenvereniging.

Ga voor meer informatie over de NDT Summer Intensive naar de website van het Nederlands Dans Theater.