Home » Reportage
tanz der vampire vampier weerwolf dans

Dansende monsters en vampiers op toneel

Naast beroemde liefdesverhalen als Romeo en Julia en Het Zwanenmeer, bestaan er ook enge voorstellingen. Zo zijn er shows gemaakt over vampiers, monsters en behekste huizen. Dans Magazine zet er een aantal op ’n rijtje:

Tanz der Vampire

Tanz der Vampire is een musical, gebaseerd op de film The Fearless Vampire Killers. Het verhaal gaat over Professor Albronsius en Alfred, die samen erop uit zijn om alle vampiers te verdelgen. Ze reizen af naar Oost-Europa en komen in een sneeuwstorm terecht. Ze schuilen in een herberg, waar de dorpelingen wel érg enthousiast zijn over knoflook. De professor en Alfred gaan, nadat Sarah, de dochter van de herbergier, weggelopen is naar het kasteel, Sarah achterna om haar te redden en de vampiers te vermoorden.

Tanz der Vampire is een Duitstalige musical die in Duitsland en Oostenrijk zeer geliefd is. Vanaf de première in 1997 is de musical vrijwel onafgebroken te zien in Duitstalige landen. Dennis Callahan maakt de choreografie. Vooral de uitbundige choreo’s op de liedjes Die Roten Stiefel, Carpe Noctem en Der Tanz der Vampire kenmerken de show. In de show speelt een groot dansensemble. Op dit moment is de voorstelling te zien in Oberhausen.

Frankenstein

Frankenstein, naar het wereldberoemde, gelijknamige boek van Mary Shelley, gaat over de jonge Victor Frankenstein. Net voordat hij wetenschap gaat studeren, overlijdt zijn moeder. Frankenstein kan daar niet mee omgaan en verschuilt zich in de wetenschap. Hij raakt zo geobsedeerd door het idee om zijn moeder terug tot leven te wekken, dat hij door elektriciteit een dood mens tot leven wilt wekken…

Het ballet van choreograaf Liam Scarlett voor The Royal Ballet ging in 2016 in première. De voorstelling speelt zich, net als het boek, af in de achttiende eeuw. Met hightech special effects en een grauw decor is het een echte gothic show.

Blood Kiss

De voorstelling gaat over een vampiermeisje en een doornormale jongen die verliefd worden. Oskar is een buitenbeetje die op school regelmatig klappen krijgt. Eli is een vampier en leert hem van zich af te bijten…

Blood Kiss is een voorstelling van Danstheater AYA en theatercollectief KNPV. De voorstelling wordt gespeeld met dansers en levensgrote poppen. In de lesbrief die bij Blood Kiss hoort, staat dat je door het gebruik van poppen nog meer kan. Poppen houden zich niet aan een natuurwet en kunnen zweven en vliegen. Echter is het wel lastig dat poppen niet kunnen voelen… De voorstelling reist op dit moment door Europa.

Horror

Geen dansvoorstelling of musical, maar beeldend theater: Horror is een combinatie tussen dans, mime en special effects. De show gaat over een zus, dat terugkeert naar haar ouderlijk huis waar een tragedie heeft afgespeeld. Eenmaal terug in het huis, wordt ze geconfronteerd met haar gruwelijk verleden…

Horror is een voorstelling van Jakop Ahlbom Company. Het is een mimegezaleschap dat zich kenmerkt door in te spelen op de kracht van verbeelding. In 2014 ging de voorstelling in première en reisde al de hele wereld over.

Dracula ballet

Net als Frankenstein is het ballet van Dracula gebaseerd op een boek. De bestseller van Bram Stoker, en de balletvoorstelling, gaat over Jonathan Harker die op bezoek gaat bij Graaf Dracula in Roemenië. Harker komt erachter dat Dracula een vampier is en weet te vluchten naar zijn thuis: Londen. Echter is Dracula hem gevolgd. Harker schakelt de hulp van kennissen en vrienden in, waaronder Abraham van Helsing, om Dracula uit te schakelen…

Dracula is een ballet van David Nixon, in opdracht van het Northern Ballet. De vampiers kunnen in de show door techniek echt vliegen. Tijdens Halloween wordt het ballet in bioscopen in Engeland en Ierland uitgezonden.