Home » Reportage
Flyer Who am I without my story?

Dans als zelf-ontdekkingsreis

Project Zahira op Amsterdam Fringe Festival met danstheatervoorstelling Who am I without my story?

Wie ben ik zonder mijn verhaal? Wie zijn we in essentie? Existentiële vragen. Maar zijn er antwoorden? Een interessant proces om te onderzoeken met verrassende wendingen. Who am I without my story? is een voorstelling over de identiteit van twee jonge vrouwen met een tikkeltje absurditeit en een dosis kwetsbaarheid.

Met Pina Bausch en Jan Fabre als grote inspiratiebronnen baant artistiek leider Zahira Mous haar weg in het landschap van de dans met haar gezelschap Project Zahira. De danstheaterproductie Who am I without my story? heeft ze de afgelopen drie jaar met dansers Merel Cornet en Maria Kuchowicz – en in het beginstadium met Wies Berkhout - ontwikkeld. De maker past mindfulness en actieve meditatie toe in het creëren van nieuw werk. Deze methode bevrijdt de danser en stimuleert simultaan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit resulteert in meer diepgang en kwetsbaarheid in de uitvoering van het werk.

Identiteit verbeeld in dans

Als overkoepelend thema werkt de choreograaf met identiteit, waar gender ook een gewichtig element is. Hierover zegt Mous, “Voor Who am I without my story? kwam het onderwerp van zelfbeeld –en de conditionering ervan door onze opvoeding en omgeving– bijzonder veel naar voren, dus daar ben ik met Merel en Maria mee aan de slag gegaan. Dit was tevens gerelateerd aan een training die ik deed tijdens een meditatiefestival om mijn eigen conditionering te zien en me ervan te ontdoen. Het heeft mij gereedschappen gegeven om hiermee als dansmaker verder te werken.” Door middel van allerlei improvisatieopdrachten werd er materiaal vergaard en een coherente danstheatercollage ontwikkeld.

Beleving van de danser staat centraal

Mous onderscheidt zich in hoe ze haar artistieke onderzoeksvraag benadert. Ze begint met een onderwerp, idee of thema als startpunt. Wat er dan met dat thema gezegd moet worden ontstaat tijdens het creatieve proces met de cast. Het onderzoek focust op de beleving van de danser. De maker vindt het belangrijk om te ontdekken wat de danser het meest raakt, waar het trauma ligt, waar de schaamte en pijn, maar ook waar het plezier vandaan komt en het gevoel van vrijheid. Tijdens het maakproces van Who am I without my story? heeft Mous met haar dansers vele lagen van hun zijn aangeraakt en heeft ze immense ontwikkeling en zelfontdekking bij haar dansers gezien. Wat heb je van je moeder geleerd over hoe je moet zijn in het leven? Wat van je vader? Wat voor invloed heeft jouw alcoholistische vader vandaag de dag op jou als mens en als performer? Dat soort vragen. Op zoek naar de kwetsbaarheid, de echtheid, maar ook de gekte en het speelse. Dat is waar Project Zahira voor staat; voelbaar gevoel in al haar facetten.

“Er is niet een beduidend antwoord op de vraag wie we nu werkelijk zijn. Dat is een levenslange zoektocht, maar we kunnen wel beginnen met het afpellen van de laagjes die essentieel niet bij ons horen,” voegt Mous toe.

Speeldata Who am I without my story?

14 september om 20:30 (première) en 15, 16, 17 september om 17:30 in de Q-Factory, Amsterdam-Oost.

Bezoek voor de tickets de website van het Amsterdam Fringe Festival.  Meer informatie? Ga naar: www.projectzahira.om

Meer inspiratie