Home » Reportage
Beeldstill balletles van Julie Kent, via Vimeo

DANCIO - Het nieuwe Netflix voor dansers

Door Amber Droog

Wat als je dansles kunt volgen van ’s werelds beste dansdocenten… gewoon vanuit je woonkamer? Goed nieuws! Dit kan met de nieuwe website DANCIO. De naam, een combinatie van ‘dance’ en ‘video’ verklapt eigenlijk al deels waar het om gaat. Het is namelijk een website waarbij je volledige danslessen van grote namen binnen de danswereld kunt zien én volgen. Zoals de oprichter van DANCIO, Caitlin Trainor, zegt: ‘’Zo kunnen studenten over de hele wereld les volgen van deze wereldberoemde leraren, voor de kosten van een kopje koffie!’’ 

Balletles voor thuis

DANCIO is ontstaan vanuit een gevoel van frustratie waarin veel dansers zich waarschijnlijk herkennen. Het gevoel dat ze zich beter wil opwarmen voor repetities en zich meer wil ontwikkelen, maar gewoon de tijd, energie of het geld niet hebben om naar een dansles te gaan. Tijdens een online zoektocht naar een balletles voor thuis, kwam Caitlin Trainor tot de conclusie dat dit gewoonweg niet beschikbaar is. En dat in een tijd van onbeperkt muziek op Spotify, eindeloos serie kijken op Netflix of diverse workouts op Youtube. Dat moest veranderen! En zo ontstond dé website voor dansers: DANCIO. 

Online dansles

Je zou DANCIO kunnen zien als het nieuwe Netflix voor dansers: Je betaalt een klein bedrag en krijgt er een complete dansles voor terug. Nu is dit nog per video (€3,60), maar in de toekomst wordt dit eventueel één vast bedrag per maand voor onbeperkte toegang tot de diverse lessen. Deze lessen worden gegeven door grote namen binnen de danswereld. Denk bijvoorbeeld aan Julie Kent, Craig Hall en Lauren King. Op het moment zijn voornamelijk balletlessen beschikbaar, maar in de toekomst willen ze DANCIO uitbreiden met diverse stijlen zoals moderne- en Afrikaanse dans, dansimprovisatie, compositiemethoden en meer. 

Dansdocenten van hoog niveau

Voor dansers over de hele wereld die in afgelegen gebieden wonen of niet over de middelen beschikken om workshops te volgen, biedt DANCIO een heel nieuw niveau van toegang tot lessen van topdocenten. "Ik kan me alleen al het effect inbeelden wat Dancio zal hebben op de persoonlijke groei, ontwikkeling en conditionering van elke danser", zegt Trainor. "In de loop van de tijd geloof ik dat dit medium het dansveld als geheel zal gaan versterken." 

TIP VAN DE WEEK! Als je je nu inschrijft voor de mailingslijst krijg je een gratis DANCIO video! Geniet van een balletbarre met Julie Kent, artistiek directeur van The Washington Ballet en voormalig prima ballerina van het America Ballet Theatre. Perfect om DANCIO een keer uit te proberen!

Meer inspiratie