Home » Reportage

Choreograaf Spikey Lee Claessens creëert Four Seasons in twee weken

Door Amanda Simons

Stel: je wordt gevraagd om een volledige dansvoorstelling in elkaar te zetten in slechts twee weken. Het overkwam danser en choreograaf Spikey Lee Claessens, bekend van het tv-programma The Ultimate Dance Batlte, danser bij De Dutch Don’t Dance Division en docent bij onder andere Amsterdam Dance Centre. Met gevorderde leerlingen van Dans Studio Dentro te Alkmaar bracht hij op 11 juni 2015 de moderne dansvoorstelling Four Seasons.

Op muziek van Max Richter namen de dansers het publiek mee op een reis door de vier seizoenen van het jaar. Een spannend project met een hoge tijdsdruk en “een enorme klus, aangezien je echt iets wilt neerzetten”, volgens Claessens.

Choreograaf Spikey Lee Claessens geïnspireerd door componist Max Richter

Na vorig jaar het zomerproject te hebben gechoreografeerd bij Dans Studio Dentro wilde Claessens bij dit project iets geheel anders creëren. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk: “In deze drukke periode kreeg ik niet de kans er op mijn gemak voor te gaan zitten, te plannen en muziek te beluisteren. Terwijl ik mijn administratie aan het doen was, had ik zomaar muziek op staan. Ineens kwam The Four Seasons voorbij; niet het origineel van Vivaldi, maar een nieuw gecomponeerde versie van Max Richter. Deze muziek was zo inspirerend! In eerste instantie leek het super cliché, maar ik zag het juist als een uitdaging om er iets nieuws van te maken”, aldus Claessens.

Leerlingen van Dans Studio Dentro in Four Seasons

Monique Penders, eigenaresse van Dans Studio Dentro, liet haar gevorderde leerlingen inschrijven voor dit project. Een aantal dansers kende Claessens al van een project van het jaar ervoor. “Dit was voor mij erg prettig omdat ik wist met wie ik te maken had en wat ze konden. Andere leerlingen kende ik niet. Dat was een stuk lastiger. Je hebt geen idee wat ze wel en niet aankunnen.”

Lente en Zomer

Voor de pauze kwamen de seizoenen lente en zomer aan bod. De lente is het seizoen waarin nieuw leven begint en alles groeit en bloeit. De kou wordt verdreven en maakt plaats voor de zon. De zon die in de zomer de hoogste stand boven de horizon bereikt. De dagen worden langer en het leven verplaatst zich naar buiten. De zon zorgt voor energie maar tegelijkertijd voor loomheid en traagheid. Soms wordt in dit warme seizoen de loomheid onderbroken door een heftige zomerstorm.

Herfst en Winter

De zomer maakt plaats voor de herfst en de winter in het tweede gedeelte van de dansvoorstelling. De zon trekt zich terug en de aarde koelt af in de herfst. Bloemen en bomen zijn uitgebloeid. De dieren maken zich klaar voor de kou die de winter met zich meebrengt. In het koudste en kilste seizoen trekken we naar binnen en maken het daar gezellig. We steken kaarsjes aan en kruipen weg onder warme wollen dekens. Vanuit die veilige omgeving zien we hoe de sneeuw de natuur sprookjesachtig wit maakt.

Trotse choreograaf Claessens

De fijnste ervaring als choreograaf is volgens Claessens het moment waarop je alles ziet samenkomen. De kostuums, gemaakt door Monique Penders, de belichting, door Jeroen Oostenveld, en de dans. “Dit is het moment waarop alles begint te leven en het vorm gaat krijgen.”

Een trotse choreograaf en een ontroerd publiek waren het resultaat van tien dagen lang zes uur per dag repeteren. “In mijn hoofd was Four Seasons heel anders, maar ik ben heel erg tevreden met het eindresultaat. Juist omdat ik het me anders had voorgesteld. Ik ben enorm trots op de dansers die dit in korte tijd hebben neergezet. Na afloop ben ik overweldigd met mooie reacties van het publiek. Sommige mensen waren ontroerd door het laatste nummer, de winter. Dat was stiekem ook mijn favoriet.”

The Four Seasons is op 14 november 2015 weer te zien tijdens het BRAVO Festival bij dansstudio Dentro te Alkmaar.