Home » Reportage

Ballett am Rhein

Ballett am Rhein. foto Muziektheater Amsterdam‘Choreograaf van het jaar 2010’ Martin Schläpfer is voor het eerst met zijn Ballett am Rhein te zien in Nederland. Zijn werk wordt vanwege de dramatische zeggingskracht en humor vaak vergeleken met dat van Hans van Manen. Op het programma staan Marsch, Walzer, Polka, een zoet-ironische ode aan de muziek-, dans- en leefcultuur van Wenen, Tanzsuite en Forellenquintett, waarin de live uitgevoerde muziek van Schubert wordt afgewisseld met die van rockgroep The Libertines. Er zijn slechts twee voorstellingen in Nederland!

Ballett am Rhein Düsseldorf Duisburg

Het Ballett am Rhein Düsseldorf Duisburg is een van de toonaangevende dansgezelschappen van Duitsland. De dansgroep wisselt Düsseldorf en Duisburg als standplaats af en staat onder leiding van artistiek directeur en choreograaf Martin Schläpfer. Sinds het aantreden van Schläpfer in 2009 is het in korte tijd een toonaangevend balletgezelschap geworden. In 2010 werd het gezelschap door internationale danscritici genomineerd als ‘ensemble van het jaar’. Het gezelschap danst werk van George Balanchine, Kurt Jooss, Twyla  Tharp, Mats Ek, Paul Lightfoot en Sol León en uiteraard van Hans van Manen, met wie Martin Schläpfer een hechte vriendschap en een intensieve samenwerking onderhoudt.

Programma Balett am Rhein in april

Ballett am Rhein. foto Muziektheater Amsterdam
Marsch, Walzer, Polka
(2006) is een zoet-ironische ode aan de muziek-, dans- en leefcultuur van Wenen. "Die Walzer-Teile der Choreographie sind von ungewöhnlicher Art und sublimer Schönheit."
(Die Welt, Jochen Schmidt).

In Tanzsuite (2005) varieert Schläpfer naar hartenlust op Helmut Lachenmanns eigentijdse compositie Tanzsuite mit Deutschlandlied.
"Der Choreograph versetzt seine Compagnie in einen Bewegungsrausch, den diese grandios und mit viel schauspielerischem Talent vollführt."
(Westdeutsche Zeitung , Sema Kouschkerian).

In Forellenquintett (2010) combineert Schläpfer een song van rockgroep The Libertines met het bekende strijkkwintet van Franz Schubert. De choreografie wisselt duizelingwekkende bewegingen tussen hemel en afgrond af met meer ingetogen, tot nadenken stemmende delen.
"Martin Schläpfers geniale Balletturaufführung von Schuberts ‚Forellenquintett‘ überzeugt mit Choreographie, Musik und Bühnenbild – also mit allem."
(Frankfurter Allgemeine Zeitung, Wiebke Hüster)

 

Meer informatie

Ballett am Rhein danst Martin Schläpfer
do 5 april - 20.15 uur
za 7 april - 20.15 uur

www.muziektheater.nl
tel. 020 - 6 255 455