Home » Reportage
association of russian ballet and theatre arts

Balletdocentopleiding van Association of Russian Ballet and Theatre Arts 2018-2019

Wat is jullie specialisme?

Wij leiden op tot balletdocent in de Vaganovastijl en -methode. Tijdens de opleiding verdiep je je in hoe je les geeft in deze stijl aan kinderen en volwassenen, vanaf het hele begin tot en met academieniveau. Maar dat laatste niveau zullen niet alle studenten kunnen behalen. Je leert gedegen les te geven. Dit omvat instructie en demonstratie, maar ook individuele en groepscorrecties, evaluatie van je leerlingen, je lessen en jezelf, lessenplannen maken, werken volgens de syllabus van de Association of Russian Ballet and Theatre Arts en weten wanneer je welke passen introduceert bij leerlingen. Daarnaast krijg je theoretische vakken zoals dansgeschiedenis, anatomie en psychologie. Les geven is een vak en deze opleiding leert je dat vak grondig uit te oefenen.

Wat is essentie van jullie aanpak?

De opleiding bestaat uit heel veel hospiteren, lesgeven onder begeleiding, zelfstudie en het schrijven van essays. Dit kun je allemaal doen op een manier die past in jouw agenda, als je de opdrachten maar vervult binnen de daarvoor gestelde tijd. Veel vrijheid dus in je planning terwijl je toch een duidelijk kader hebt. Je doet geen auditie voor deze opleiding. Je hebt het diploma ‘Intermediate Level’ van de Association of Russian Ballet and Theatre Arts nodig om toegelaten te kunnen worden. Dit kun je in Nederland behalen bij de Almeerse Stichting voor Danskunst. Voor deelname aan deze lessen doe je wel auditie.

Wat maakt jullie balletdocentopleiding bijzonder?

Deze opleiding bestaat internationaal al lang, maar is nieuw in Nederland. Het is een opleiding die puur opleidt tot balletdocent. Om les te mogen geven aan steeds hogere niveaus, blijf je examens doen om je eigen niveau te verhogen. Caractère en spitzen zijn onderdeel van de examens en het leren lesgeven.

Wat is het grootste misverstand over jullie balletdocentopleiding?

Dat het een zaterdagopleidinkje is. In werkelijkheid bestaat het uit 3 delen die ieder 2 jaar duren. Daarmee ben je steeds ongeveer 20 uur per week bezig.

Wat moet je hebben om een goede balletdocent te worden?

Gevoel voor humor. Geduld. Doorzettingsvermogen. Een dikke huid. Je kennis willen overdragen. En vooral een enorme, niet in te dammen liefde voor ballet.

Wat zijn de carrièrekansen van jullie studenten?

De mogelijkheden liggen met name in de buitenschoolse sector. Er is een groot tekort aan goede balletdocenten.  

OPEN DAG

  • zaterdag 1 december 2018

Hou onze website in de gaten voor het programma op deze dag.

Contactinformatie

In Nederland wordt de Association of Russian Ballet and Theatre Arts vertegenwoordigd door de Almeerse Stichting voor Danskunst
Danslaan 66, Almere
info@danskunst.com
www.danskunst.com

Meer inspiratie