Home » Reportage

A Dance for the Newest Age van Eleanor Bauer op Festival Something Raw

AD4TNA (the triangle piece). foto Bart Grietens A Dance for the Newest Age is een esthetisch en wiskundig pareltje. Vanuit haar fascinatie voor de onzichtbare principes die materie en beweging sturen, creëerde de Amerikaanse choreografe Eleanor Bauer een zintuiglijk en bezwerend groepswerk. Ideeën en formules uit wetenschap, kunst en filosofie vormen het vertrekpunt voor een reeks transformaties van de zes lichamen op het toneel: nu eens smelten die samen, dan weer cirkelen ze om elkaar heen of spatten ze uiteen tot individuele elementen. Precisie en harmonie gaan daarbij hand in hand met humor en verbeelding.Eleanor Bauer (1983) studeerde aan de Tisch School of the Arts in New York en aan P.A.R.T.S. in Brussel. Ze maakte eerder de hilarische solo's ELEANOR! en (BIG GIRLS DO BIG THINGS), een 'verbluffende soloverkenning van performancekunst' (De Morgen).

In het festival van Avignon 2011 danste ze in de nieuwe creatie van Boris Charmatz. In mei 2012 gaat A Newest Testament (the tent piece) in première, het vervolg op A Dance for the Newest Age. Met deze twee voorstellingen zet Eleanor Bauer het lichaam in als instrument om de hedendaagse menselijke ervaring te vatten in al zijn urgentie en complexiteit.

Something Raw -Explorations in Solidarity

Voor de elfde keer brengt Something Raw het werk vaninternationale jonge, spraakmakende choreografen naar Amsterdam, waaronder de performance A Dance for the Newest Age. Van 14 februari tot en met 18 februari kan je genieten van dans en performance van de bovenste plank tijdens Something Raw. De keuze voor de deelnemende kunstenaars is meer dan ooit geïnspireerd door wat zich in de wereld om ons heen afspeelt. In een tijd waarin het individu een bijna heilige status heeft verworven en de traditionele gemeenschapsvormen grotendeels zijn vervaagd, gaan we op zoek naar nieuwe vormen van community, samenwerking en solidariteit. De voorstellingen weerspiegelen deze thematiek vanuit een brede waaier aan invalshoeken: persoonlijk of politiek, poëtisch of fysiek, filosofisch of burlesk. Alle flirten ze met de grens tussen het individuele en het collectieve. Onder de noemer Explorations in Solidarity nemen 57 kunstenaars deel met buitenissige ideeën en onverwachte antwoorden. De performance A Dance For The newest Age is te zien op 14 en 15 februari. Op 15 februari vindt er na de voorstelling ook een nagesprek plaats met Eleonor Bauer. Kijk hier het hele programma van Something Raw 2012choreografie: Eleanor Bauer creatie, performance: Eleanor Bauer, Cecilia Lisa Eliceche, Dolores Hulan, Liz Kinoshita, Thibault Lac, Naiara Mendioroz, muziek: Chris Peck licht Bardia Mohammad, dramaturgie: Jeroen Peeters, kostuums: Ada Rajszys Met dank aan Beth Gill, Paul Laffoley, Mårten Spångberg, Anna Whaley productie Caravan Production voor GoodMove vzw (Brussel, BE) coproductie Kaaitheater (Brussel, BE), Kunstencentrum Vooruit (Gent, BE), STUK Kunstencentrum (Leuven, BE) in samenwerking met Kunstencentrum BUDA (Kortrijk, BE), ImPulsTanz Festival (Vienna, AT) met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.