Home » Reportage
dans, dansdocent, ballet, 98 jaar, leeftijd, joyce harper

98 jarige balletdocent verovert menig danshart

Joyce Harper (98) geeft al meer dan 72 jaar balletles op haar eigen dansschool: de Henleaze School of Dance. Deze dansschool richtte zij in 1946 op en is hier altijd blijven lesgeven om jong en oud te inspireren. Harper vertelt in een interview aan Metro UK ’’dans houdt me levend’’, en oogt nog opmerkelijk vitaal voor haar leeftijd.

Generaties vol dans

Na de tweede wereldoorlog besloot Harper haar droom om dans te doceren door te zetten. Ze behaalde de nodige dansexamens en richtte haar eigen dansschool op in de St. Peters Hall in Bristol, Engeland. Hier geeft zij tot de dag van vandaag twee keer in de week balletles aan ongeveer vijftig kinderen. Harper is niet getrouwd en noemt de leerlingen van de school dan ook haar familie. Ze vertelt: ‘’Ik heb balletles gegeven aan verschillende generaties. Sommige leerlingen kwamen als kleine kinderen bij mij op dansles. Nu doceer ik hun kinderen en kleinkinderen weer! Dat maakt het zo bijzonder, ik zie ze daarom ook echt als mijn familie en de dansschool is mijn tweede thuis.’’

Dans kent geen leeftijd

De dansdocenten van de Henleaze School of Dance spreken ook lovend over Harper. ‘’Joyce is een bijzondere vrouw, dans is echt haar leven. Ik denk dat ze nog doorgaat met lesgeven tot ze honderd jaar is.’’ Aldus Anne Choules, Harpers rechterhand voor ruim twintig jaar. En dat ondanks een ongeluk vier jaar geleden, waarbij Harper haar dijbeen en arm brak. Harper zelf bevestigt dit. ‘’Ik weet niet wat ik zou doen als ik moet stoppen met lesgeven. Het houdt me gaande en geïnteresseerd.’’ Daarmee inspireert en verwonderd deze 98 jarige dansdocent ons, en laat zien: dans kent geen leeftijd!

Meer inspiratie