Home » Reportage
Indiase dans

7 populaire dansstijlen in India

India, een land doordrenkt met een rijke geschiedenis, cultuur en traditie, is de bakermat van diverse dansvormen die de diversiteit en het erfgoed van het subcontinent weerspiegelen. Van klassieke dansen die eeuwenlang zijn beoefend tot folkloristische stijlen die diepgeworteld zijn in lokale gemeenschappen, India heeft een schat aan dansvormen die zowel lokaal als internationaal geliefd zijn. Wij zetten er 7 op een rijtje.

1. Bharatanatyam

Bharatanatyam is een van de oudste en meest verfijnde klassieke dansvormen van India, met zijn oorsprong in de tempels van Tamil Nadu. Deze stijl van dans wordt gekenmerkt door sierlijke handgebaren, expressieve gezichtsuitdrukkingen en ritmische voetbewegingen. Bharatanatyam wordt vaak uitgevoerd als een vorm van spirituele aanbidding en put uit een rijke erfenis van hindoeïstische mythologie en religieuze teksten.

2. Kathak

Kathak is een klassieke Noord-Indiase dansvorm die zijn oorsprong vindt in de verhalende tradities van het Mughal-rijk. Deze stijl van dans wordt gekenmerkt door snelle voetbewegingen, gracieuze poses en uitgebreide improvisatie. Kathak-dansen vertellen vaak verhalen uit het epische gedicht "Mahabharata" en putten uit een breed scala aan emotionele en spirituele thema's.

3. Odissi

Odissi is een klassieke dansvorm die zijn oorsprong vindt in de oostelijke staat Odisha. Deze stijl van dans wordt gekenmerkt door zachte, vloeiende bewegingen, gracieuze poses en expressieve gezichtsuitdrukkingen. Odissi wordt vaak uitgevoerd als een eerbetoon aan goden en godinnen in de hindoeïstische traditie en put uit een rijke erfenis van mythologische verhalen en spirituele thema's.

4. Kathakali

Kathakali is een traditionele dansvorm uit Kerala, die bekend staat om zijn dramatische make-up, uitbundige kostuums en expressieve gezichtsuitdrukkingen. Deze stijl van dans combineert dans, drama, muziek en make-up om epische verhalen uit de hindoeïstische mythologie te vertellen. Kathakali-uitvoeringen zijn een integraal onderdeel van de culturele tradities van Kerala en worden vaak uitgevoerd tijdens tempelfestivals en religieuze vieringen.

5. Kuchipudi

Kuchipudi is een klassieke dansvorm uit Andhra Pradesh, die bekend staat om zijn sierlijke bewegingen, expressieve gezichtsuitdrukkingen en dynamische ritmes. Deze stijl van dans wordt vaak uitgevoerd als een vorm van aanbidding en artistieke expressie en put uit een rijke erfenis van hindoeïstische mythologie en spirituele tradities.

6. Manipuri

Manipuri is een traditionele dansvorm uit Manipur, die gekenmerkt wordt door zijn zachte, vloeiende bewegingen en poëtische expressie. Deze stijl van dans wordt vaak uitgevoerd als een eerbetoon aan de godin Krishna en put uit een rijke erfenis van mythologische verhalen en spirituele tradities.

7. Garba

Garba is een folkloristische dansvorm uit Gujarat, die wordt uitgevoerd tijdens het festival van Navaratri. Deze vrolijke en kleurrijke dans wordt gekenmerkt door cirkelvormige bewegingen, handgeklap en traditionele kostuums. Garba-dansen zijn een integraal onderdeel van de culturele identiteit van Gujarat en brengen gemeenschappen samen in viering en vreugde.

Meer inspiratie