Home » Reportage
Dans is een sport

6 redenen waarom dans een sport is

Tekst: Vica Kolbeek

Als danser hoor je vaak van anderen dat dans geen sport is, maar slechts een kunstvorm of een hobby. Hoewel dans inderdaad zowel als kunst en hobby beschouwd kan worden, is het wel degelijk een sport. Helemaal wanneer je kijkt naar de hoeveel kracht, training en flexibiliteit van belang is bij dans.

1. Training

Dansers moeten, zoals sporters bij ieder andere sport, veel trainen om een professioneel niveau te bereiken. De meeste beginnen al op jonge leeftijd en trainen soms wel 6 á 7 dagen per week. Het is dan ook belangrijk dat er vaak wordt getraind om op niveau te blijven en beter te worden.

2. Uithoudingsvermogen

Iedere danser heeft een goed uithoudingsvermogen nodig. Een voetballer moet 90 minuten rennen over een veld, dansers doen eigenlijk hetzelfde maar moeten doen alsof het geen moeite kost.

3. Blessures

Als je veel sport heb je kans op blessures. Bij dans heb je dat ook, de meest voorkomende zijn: peesontstekingen in de achillespees en knieschijf, een verstuiking van de enkel, onderrugblessures en breuken of stressfracturen. Dit komt meestal omdat er veel kracht gebruikt wordt om een beweging uit te voeren. En als dat op de verkeerde manier gebeurt dan loop je de kans om je lichaam te beschadigen. Het kan maanden of misschien zelfs jaren duren voordat je van een blessure af bent.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

4. Discipline en kracht

Dansers hebben de discipline nodig om barrières te doorbreken en pijn te aanvaarden, want de weg naar de top is nooit gemakkelijk. Daarvoor hebben dansers ook ontzettend veel kracht nodig, zowel mentaal als fysiek.

5. Flexibiliteit

Flexibiliteit is in veel sporten belangrijk. Sporten zonder flexibiliteit wordt moeilijk. Bij dans is flexibiliteit van belang, er zijn namelijk veel bewegingen waar extreme flexibiliteit voor nodig is, zoals een spagaat. Flexibiliteit zorgt er ook voor dat alles veel makkelijker gaat en het er moeiteloos uitziet.

6. Competitief

Er zijn veel danscompetities in de wereld voor verschillende dansstijlen, zowel nationaal als internationaal waar dansers concurreren om de beste danser. Maar ook tijdens een auditie voor een baan of opleiding moet je het beste van jezelf laten zien.

Meer inspiratie