Home » Reportage
notenkraker ballet muizenkoning

5 feitjes over De Notenkraker

Het is december en dat betekent dat de notenkrakers weer uit de kast getrokken worden. Dit jaar wordt het ballet Notenkraker en Muizenkoning door het Nationale Ballet gedanst.

Geschikt voor kinderen

Het ballet De Notenkraker is gebaseerd op het boek The Nutkracker and the Mouse King van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffmann uit 1816. Echter moest het verhaal aangepast worden, zodat het ook voor kinderen geschikt was. Onder andere een bloederig gevecht tussen de Notenkraker en de Muizenkoning en zijn leger zijn eruit gehaald. De Notenkraker gaat over de kleine Clara en Fritz, die op Kerstavond een mysterieuze gast krijgen: Drosselmeyer. Die geeft Clara een notenkrakerpop. Om middernacht verandert de pop in een prins. Clara en de prins gaan naar Snoepgoedland, waar ze bijzondere figuren tegenkomen, zoals de Suikerboonfee en de Muizenkoning.

Tsjaikovski

De muziek van het ballet is geschreven door Pjotr Iljisj Tsjaikovski. Hij schreef het ballet in 1891. In 1876 schreeft Tsjaikovski Het Zwanenmeer. Dat beviel hem zo goed, dat hij in 1889 verder ging met het schrijven van The Sleeping Beauty. De Notenkraker schreef hem echter minder gemakkelijk. Het verhaal inspireerde de componist niet echt en hij schreef het ballet in opdracht van de directeur van het Keizerlijk Theater (nu het Mariinski Theater). Naast balletten schreef Tsjaikovski ook opera’s en sympfonieën.

Sinterklaas speelt een rol

In de meeste uitvoeringen van het ballet speelt het verhaal zich af op kerstavond. Echter komt in de versie van Toer van Schayk en Wayne Eagling Sinterklaas langs en speelt het kerstballet zich af op Sinterklaasavond.

Negatieve eerste reacties

Toen het ballet in 1982 in première ging in St. Petersburg, werd het ballet door de pers niet goed ontvangen. De critici vonden het dubbele plot niet goed en de focus op het spektakel en de te kleine rol voor de dansers werd bekritiseerd. Tsjaikovski vond dat niet fijn en trok zich de kritiek erg aan. Hij paste het een en ander aan en bracht een nieuwe versie uit: The Nutcracker Suite. In de voorstelling kwamen alleen de hoogtepunten van het ballet naar voren. Dat werd wel goed ontvangen.

Notenkraker brengt geluk

In Duitsland gaat de legende rond dat een Notenkraker geluk geeft. Daarom krijgen veel kinderen tijdens kerstmis een Notenkraker cadeau, die het huis en de familie bescherming biedt.

 

 

Meer inspiratie