Zilveren jubileum voor ICK-choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten
Dit jaar is het 25-jarige jubileum van de samenwerking tussen de choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten. De ontmoeting van een Italiaan en een Nederlander in 1995 was het begin van een samenwerking waarbij ze een liefde voor het intuïtieve lichaam delen. Ze wilden meer dan dans alleen en hebben zich zonder gêne ook in het gebied van opera, muziek en film begeven. Tijd om stil te staan bij een stel choreografen die altijd maar op zoek zijn naar een nieuwe dramaturgie van het lichaam.
Dans ontmoet dramaturgie
De Italiaanse Emio Greco heeft een dansopleiding gevolgd aan het Centre de Danse International Rosella Hightower in Cannes en begon daarna zijn danscarrière bij het Ballet Antibes Côte d’Azur. Hij heeft vervolgens van 1993 tot 1996 in het werk van regisseur en beeldend kunstenaar Jan Fabre gedanst en van 1996 tot 1998 werkte hij samen met de Japanse Choreograaf Saburo Teshigawara aan verschillende producties.
Pieter C. Scholten daarentegen ontwikkelde zich eerst in de theatrale hoek. Hij studeerde drama en regisseerde theatervoorstellingen over historische personages zoals Yukio Mishima en Oscar Wilde. Hierna ging hij werken als dansdramaturg met verschillende choreografen en in 1995 ontwikkelde hij de Dance Instants. Dit waren korte work-in-progress projecten voor choreografen en dansers.
Emio Greco | Pieter C. Scholten: een gezamenlijke visie
Toen Greco en Scholten elkaar ontmoetten vonden ze elkaar al snel door eenzelfde visie op het danslandschap van dat moment. Beiden waren van mening dat naast het virtuoze lichaam aan de ene kant en het conceptuele lichaam aan de andere kant, er een plek ontbrak voor het intuïtieve lichaam. Virtuositeit was vooral bij het ballet aanwezig, terwijl nieuwe makers beweging veelal vanuit een concept benaderden. Zij wilden echter graag een nieuw dansvocabulair ontwikkelen waarin plaats zou zijn voor de fysieke impulsen van het lichaam. Vanuit dit idee legden zij de focus op een lichaam dat altijd in beweging is en niet stilstaat in een enkele betekenis. Vanuit ieder hun eigen expertise laten zij het lichaam juist meerduidige betekenissen genereren.
Oprichting van het dansgezelschap ICK
Hun eerste gezamenlijke werk, de solo Bianco, creëerden ze in 1995. Het kersverse duo schreef in datzelfde jaar ook een manifest waarin ze zeven principes van dans en de impact daarvan op het lichaam en de toeschouwer vastlegden. Een document wat het nalezen zeker waard is. Het jaar dat daarop volgde richtten ze het dansgezelschap Emio Greco | PC Scholten op. Greco en Scholten streefden ernaar meer te zijn dan alleen een dansgroep. Naast het maken van choreografieën hebben ze ook onderzoeken, educatieve projecten en debatten opgezet. Deze activiteiten lieten ze in 2009 opgaan in het Internationaal Choreografisch Kunstencentrum (ICK). Via de drie pijlers: Gezelschap, Gastkunstenaars en Academie konden ze de ruimte bieden aan niet alleen dansuitvoeringen en repertoire-ontwikkeling, maar ook educatie, onderzoek en talentontwikkeling. Sinds 2012 is ICK het stadsgezelschap dans van Amsterdam. Daarmee zijn ze een belangrijke speler geworden in de internationale dansontwikkeling van de stad.
Greco en Scholten waren daarnaast van 2014 tot en met 2018 directeuren van het Ballet National de Marseille. In deze rol hebben ze een samenwerking tussen ICK en het Ballet National de Marseille kunnen bewerkstelligen. De visie die ze hierbij voor ogen hadden was om de opbouw van een innovatief hedendaags Europees Ballet en grensoverschrijdende talentontwikkeling samen te laten komen.
Meer dan dans
Na de successen van het werk dat Greco en Scholten maakten tussen 1996 en 2001, verlegden ze met hun dansgezelschap de grenzen naar opera, muziek en film. Ze regisseerden twee opera’s (Orfeo ed Euridice en The Assassin Tree) voor het Edinburgh International Festival. Samen met Toneelgroep Amsterdam maakten ze een voorstelling van de filmklassieker Teorema.
Belangrijke spelers in het Nederlandse en Internationale danslandschap
Emio Greco en Pieter Scholten hebben in de 25 jaar dat ze samenwerken een belangrijke plek in het danslandschap verworven. Met hun visie en benadering hebben ze een bijdrage kunnen leveren aan de dans en met hun dansgezelschap hebben ze zowel nationaal als internationaal succes bereikt. Ze wonnen onder andere de Philip Morris Arts Prize (1999), Herald Angel Award (2001) en vele VSCD Dansprijzen (2007, 2010, 2011, 2012). Als gezelschap hebben ze een internationale naam opgebouwd waardoor ze intensief in het buitenland toeren. Hun choreografisch werk wordt regelmatig door grote theaters en festivals gecoproduceerd.