DANSTIP: Wat te doen bij een blessure
Elke danser komt in zijn danscarrière hier wel mee in aanraking. Blessures. Iets wat je als danser wilt voorkomen. Wat moet je doen wanneer het dan toch gebeurt? Wij geven je vier tips waar je rekening mee kan houden als je toch geblesseerd bent geraakt.
Genees tactisch
Genees tactisch. Hiermee bedoelen we dat je op zoek moet gaan naar oefeningen die je als danser sterker maken. Je kan je inspiratie halen van het internet of van mede dansers. Pas de oefeningen aan op jouw lijf: iedereen heeft een ander lichaam. Zo heeft de een meer kracht in zijn benen en is de ander misschien wel hypermobiel. Raadpleeg je huisarts of fysiotherapeut om het beste voor jezelf te zorgen.
Blijf betrokken
Blijf naar de lessen en/of repetities komen. Dit kan op een gegeven moment enorm vervelen. Elke keer maar weer aan de kant zitten en iedereen jouw grote passie zien uitoefenen. Bekijk het daarom van een andere kant. Je kan namelijk van kijken ook heel veel leren. Dit kan het verbeteren van je danskwaliteiten ook bevorderen. Dus wees maar niet bang dat je niks doet daar aan de zijlijn. Je hersenen zitten hard te werken.
Neem de fysiotherapeut serieus
Weersta de verleiding om meer te doen dan je blessure aankan. Neem het advies van je fysiotherapeut serieus. Deze mensen hebben er namelijk verstand van en weten wat goed voor je is. Hoe eigenwijs dansers soms ook zijn, houd je aan de adviezen die je krijgt.
Blijf in conditie
Ga niet op de bank zitten. Dit maakt je conditie er niet beter op. Zo ben je nog meer uit vorm als je weer terug de dansstudio in gaat. Ga op zoek naar alternatieven zoals zwemmen, fietsen of tennis. Raadpleeg hierbij wel je huisarts of fysiotherapeut. Die kunnen je hierin advies geven welk sport alternatief in jouw situatie het beste is.
Geef je lichaam de tijd om te genezen. Sommige dansers zeggen dat je een betere danser bent wanneer je uit een blessure komt. Zo zie je maar dat een blessure niet het einde van de wereld is.