Belastingaangifte: 10 belangrijke aftrekposten voor de dansprofessional
Als freelance danser/dansdocent zijn er een aantal aantrekkelijke posten die je af mag trekken bij het indienen van de belastingaangifte. Elk jaar vóór 1 mei. Belangrijk om in gedachten te houden is dat je alléén kosten mag aftrekken die direct betrokken zijn bij je beroepspraktijk als freelancer. Raadpleeg bij twijfel altijd eerst de website van de Belastingsdienst.
Aftrekpost #1: Danslessen
Danslessen en andere sportlessen die je volgt om als professional in vorm te blijven mag je aftrekken van je belastingaangifte. Dit draagt namelijk bij aan je werk als freelance danser/dansdocent.
Aftrekpost #2: Danskleding, kostuums en dansschoenen
Dit geldt alleen voor danskleding, kostuums en dansschoenen die je exclusief voor het dansen gebruikt. Gewone schoenen, kleding en dergelijke mag je NIET aftrekken van je belastingaangifte.
Aftrekpost #3: Kostuums voor je leerlingen
Een belangrijke aftrekpost voor de dansdocenten onder ons! Kostuums die je koopt ten behoeve van je leerlingen mag je ook aftrekken van je belastingaangifte. Dit is namelijk direct gekoppeld aan jouw praktijk als freelance dansdocent.
Aftrekpost #4: Marketingkosten
Onder marketingkosten vallen kosten voor je eigen website, (online) reclame en publiciteit. Denk bij deze aftrekpost ook aan professionele foto’s.
Aftrekpost #5: Thuiswerk kosten
Af en toe zal je als danser/dansdocent ook vanuit huis werken. Hiervoor mag je gemaakte kosten voor je tablet, laptop, telefoon, printer en dergelijke verrekenen met je belastingaangifte. Ideaal!
Aftrekpost #6: Workshops en cursussen
Om jezelf als freelance danser/dansdocent te blijven ontwikkelen volg je waarschijnlijk met regelmaat workshops, bijscholingen of conferenties. Ook deze kosten mag je aftrekken van je belastingaangifte.
Aftrekpost #7: Reiskosten
Onder de reiskosten valt meer dan aanvankelijk verwacht: 19 eurocent per zakelijk gereden kilometer met je privéauto, zakelijke treinreizen en taxikosten. Maar ook strippenkaarten voor bijvoorbeeld de bus, met daarbij hotelkosten en kosten voor het huren van een auto indien dit nodig is voor een job of auditie.
Aftrekpost #8: Muziek aankopen
Voor vele dansers onmisbaar: muziek! Of je nou losse muzieknummers koopt via iTunes of een abonnement op Spotify of Deezer hebt: de aanschafprijs van muziek of je abonnementskosten mag je aftrekken van je belastingaangifte.
Aftrekpost #9: Huur van studio’s en/of zalen
Soms zal je voor repetities of danslessen een dansstudio of zaal moeten huren. Geen probleem! Want ook dit mag je verrekenen met je belastingaangifte.
Aftrekpost #10: Lidmaatschap(pen) van beroeps/brancheverenigingen
Sinds kort zijn er ook voor dansprofessionals beroeps/brancheverenigingen. Deze verenigingen vertegenwoordigen het belang van jou als dansprofessional en geven je steun waar nodig. Vaak betaal je wel voor een lidmaatschap. Vergeet niet om ook deze kosten af te trekken van je belastingaangifte.
Dit zijn natuurlijk niet alle aftrekposten voor freelancers. Kijk voor een gedetailleerd overzicht de website van de Belastingsdienst of neemt contact op met een belastingadviseur.
Het NRC schreef eerder een artikel over de belastingaangifte als ZZP’er.