Internationale danstop bij Het Nationale Ballet
Het Nationale Ballet organiseert zijn eerste internationale balletconferentie. Van 10 tot 12 februari 2017 komen artistiek directeuren van de internationale ballettop tezamen tijdens Positioning Ballet.
Voor Positioning Ballet worden artistiek directeuren uit de internationale ballettop overgevlogen. Zij gaan in discussie met prominente opiniemakers. Hetzelfde weekend zal het dubbelprogramma Made in Amsterdam van Het Nationale Ballet in première gaan.
Ballettop deelt visies over de balletwereld
Tijdens Positioning Ballet overlegt de internationale balletwereldtop over actuele vraagstukken in de danswereld. In een tijd van innovatie en opkomende technologie is de balletwereld zoekende naar hun plek in de samenleving. ““Wereldwijd behoren balletgezelschappen tot de artistieke eredivisie,” reageert directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen. “Ze presteren op het hoogst haalbare artistieke niveau. Het miljoenenpubliek dat hiermee wordt bereikt beoordeelt de artistieke prestaties van balletgezelschappen ook als zodanig. Dit betekent dat gezelschappen een grote verantwoordelijkheid hebben om kritisch te blijven reflecteren op hun eigen praktijk.”
De drie thema’s erfgoed, diversiteit en identiteit staan centraal tijdens Positioning Ballet. Er wordt gediscussieerd over de waarde van erfgoed als Het Zwanenmeer en The Sleeping Beauty. Ook de afspiegeling van de multiculturele samenleving bij balletgezelschappen komt ter sprake. Daarnaast zal gekeken worden naar de toekomst. Hoe ziet het balletgezelschap van de toekomst eruit?
Deskundige deelnemers uit de balletwereld
Onder het internationale deelnemersveld zijn aanwezig artistiek directeuren van topgezelschappen als The Royal Ballet, American Ballet Theatre, Mariinsky Theatre, San Francisco Ballet, National Ballet of Canada en English National Ballet, belangwekkende choreografen en dansers.
Prominente opiniemakers zijn aanwezig om de discussie mede vorm te geven en prikkelende uitspraak doen over elk onderwerp. De opiniemakers zijn Judith Mackrell (dansjournaliste The Guardian), Theresa Ruth Howard (The Ailey School, New York), Wiebke Hüster (schrijfster/dansjournaliste) en Corinne Vigreux (Mede-oprichter TomTom en lid Raad van Toezicht Nationale Opera & Ballet). Moderator is dansdramaturge Peggy Olislaegers.