Mentaal fit 2016 in
'Een ster ben je tijdens onvermoeibaar trainen, een dansvoorstelling is alleen om te laten zien dat je het bent'
Aan het begin van het jaar sta je weer op de weegschaal om je gewicht en vetpercentage te bepalen. Je onderwerpt jezelf weer aan allerlei (dans)oefeningen om erachter te komen hoe sterk je bent, hoe goed je je balans kunt bewaren en hoe het met je conditie gesteld is. Als je dat allemaal gedaan hebt, weet je hoe je lichamelijke gesteldheid ervoor staat.
Als danser of danseres zit dat wel snor, des te belangrijker is daarom om je geestelijke fitheid te vergroten. Hoe zou jij scoren op een intake voor je geestelijke gezondheid? Heb jij een gezond geestelijk vetlaagje? Of vertoon je trekjes van mentale obesitas of anorexia? Sta aan het begin van het nieuwe dansjaar eens stil bij je mentale fitheid.
Mentale dansintake
Stel jezelf eens deze vraag: Hoeveel weegt je ego, oftewel, in hoeverre wil je altijd de beste zijn? Is je ego er wel op berekend om tegenslagen te verwerken? Bijvoorbeeld als je niet de auditie doorkomt. Voor iedere ambitieuze danser of danseres is het tenslotte lastig om grenzen te stellen. Vanaf kleins af aan word je al verteld om je grenzen continu te verleggen, en anders wel die van de danskunst op zich. Dit geeft iedere danser en danseres een enorme druk. Om nog maar te zwijgen over de balans tussen werk/dansopleiding en privé. Dit kost allemaal veel energie. Maar hoe staat het met je energie-inname? Hoe voed je je met energie?
Dus. Hoe scoor jij op deze mentale fitheidstest? En kun je deze ook bespreekbaar maken bij je choreograaf, dansleraar of dansgroep? Dat is belangrijk, want je mentale conditie bepaalt hoe lang je het volhoudt als de 'balans' even zoek is, als je incasseringsvermogen en veerkracht op de proef worden gesteld of als je ego wordt uitdaagt om eens niet de beste te willen zijn.
Met deze woorden van advies wens ik jullie danskampioenen een geïnspireerd 2016 toe!
Jaimy Stregels, webredacteur Dans Magazine