Dansvoorstelling Roses als herdenking WOII
Op 3, 4 en 5 mei kan men in Utrecht herdenking via moderne dans beleven: De Dansers speelt op 4 mei Roses aansluitend aan de Dodenherdenking in Het Huis Utrecht, als onderdeel van festival Theater Na De Dam, en toont fragmenten van Roses op het Bevrijdingsfestival (5 mei) en Culturele Zondag 40-45 (3 mei). Daarnaast speelt Roses op 12 mei in de Dansweek van de Rotterdamse Schouwburg.
Met internationale coproductie Roses maakte De Dansers in 2013 een ode aan Die Weisse Rose, het door Hans en Sophie Scholl opgerichte studentenverzet tegen het Duitse Nazi-regime in de Tweede Wereldoorlog. Het was toen precies 70 jaar geleden dat de jonge studenten hun geweldloze verzet met de dood moesten bekomen.
Vertrouwen in De Dansers
In Roses schetsen zeven jonge spelers met beweging en live-muziek een groep waarin vertrouwen en saamhorigheid van levensbelang is. Een utopie zoals alleen jonge mensen die kunnen hebben. Simpel, onbedorven en onbevreesd. Elkaar tot op het bot vertrouwen en samen groot durven dromen. Strijdbaarheid vinden dwars tegen al het gevaar in. Wat er ook gebeurt, tot aan de valbijl.
Verklonkenheid uit Die Weisse Rose
In 2013 nodigde het Berlijnse Theater Strahl de dansgroep uit om in samenwerking een voorstelling te maken over Die Weisse Rose. Choreograaf Wies Merkx: “De synopsis van Roses die we vanuit Berlijn kregen, was een beladen oorlogsverhaal. We hebben ons verdiept in dit symbool van verzet uit de Duitse geschiedenis, maar de anekdote hebben we direct naast ons neergelegd. Het gaf ons ingewikkelde, niet-dansbare ideeën. Wat overbleef was een gesublimeerd beeld van een groep jonge mensen die uit onderlinge ‘verklonkenheid’ een bijna bovenmenselijke kracht put.”
Vertelkracht van Roses
Roses won in 2013 de Berlijnse IKARUS Award voor meest indrukwekkende jeugdtheateroorstelling en ontving in Duitsland lovende recensies. Ook in Nederland, waar de voorstelling vorig jaar te zien was op Lowlands festival, De Nederlandse Dansdagen en SPRING, waren de reacties enthousiast. "Nooit sentimenteel, maar een sterk staaltje ‘tough love’." (Annabel van Baren, Dans Magazine)