Home » Reportage

Word de beste danspartner!

Als professioneel danser is het van essentieel belang dat je weet hoe je samen moet werken. Je kunt er niet omheen; partnerdans wordt steeds meer gedaan. Maar wat verstaan we vandaag de dag onder partnerdans? 

Bij partnering denken de meeste mensen aan traditionele partnerdansen zoals je veel in het klassiek ballet ziet. Een man die de vrouw zo makkelijk lijkt te liften dat je als publiek denkt dat de ballerina een veertje is. Vandaag de dag komt partnering echter niet alleen meer voor in traditionele vormen en stijlen, maar wordt het ingezet op de breedst mogelijke manier en gebruiken bijna alle dansgezelschappen partnering in hun repertoire.

In al die verschillende vormen blijven veel dezelfde regels gelden. Het is essentieel te leren hoe het lichaam van je partner beweegt. Er gaan dan ook vaak uren van trainen van een partnerdans aan vooraf. Hieronder worden de verschillende vormen van partnering besproken en geven we verschillende tips en trucs.

De traditionele partnering in klassiek ballet

Het oorspronkelijke doel van de mannelijke danser was om de ballerina te presenteren in al haar glorie. De man zou de vrouw liften, zodat haar sprongen hoger leken. De mannelijke danser wordt in ballet ook vaak gebruikt als steunpilaar. De danseressen voeren bijvoorbeeld pirouettes uit, terwijl zij kunnen steunen op de mannelijke danser. De traditionele partnering wordt ook in veel andere dansstijlen gebruikt, zoals salsa en stijldansen.

Tips
Het is belangrijk dat de partners veel geoefend hebben, zodat er een groot vertrouwen tussen de twee partners ontstaat. De danseres moet namelijk volledig durven te vertrouwen op de danser. Hij moet haar kunnen opvangen, liften en in evenwicht brengen; een stabiele basis. De vrouw moet daarentegen durven volgen en vertrouwen. Een voorbeeld van bekende vaste danspartners in de geschiedenis is het balletkoppel Nureyev en Fonteyn. Beiden moesten leren hoe ze moesten tillen en opgetild moesten worden en hoe ze het lichaam in de juiste vorm hielden. Ze hebben een groot vertrouwen in elkaar gekregen. Partnering in balletten vereist daarnaast veel overgave omdat het vaak romantische thema’s uitbeeld.

https://www.youtube.com/watch?v=yvn2iiBrojw

Zelfde geslacht partnering in hedendaagse dansgezelschappen

Veel hedendaagse dansgezelschappen maken regelmatig gebruik van partners van hetzelfde geslacht in hun repertoire. Dans heeft een evolutie doorgemaakt en dit presenteert zich onder andere in een uitbreiding van de veelzijdigheid van partnering. Een partnerdans tussen twee vrouwen of twee mannen wordt meer en meer aanvaardbaar in de moderne tijd. Het partnerschap wordt nu op een meer conceptuele manier neergezet en tegelijkertijd ook op een letterlijke manier.

Tips
Het is prachtig om twee partners van hetzelfde geslacht samen te zien werken met vaak dezelfde hoeveelheid energie, competentie en emotionele eigenschappen. Het heeft zeker bijgedragen aan de evoluerende choreografieën en concepten van de danswereld van vandaag. Samenwerken met hetzelfde geslacht betekent dat de rollen afgewisseld en gelijk verdeeld moeten worden. Het is een geven en nemen, doordat beide vaak dezelfde krachten en kwaliteiten hebben.

Partnerschap met meerdere partners

In veel choreografieën wordt er een vorm van partnerschap in een groepsdans verwerkt. Zo kan één danser opgetild worden door de groep of meerdere personen. Ook wordt er in groepsdans vaak gebruik gemaakt van lichaamsgewichten door middel van steunen en afzetten.

Tips
Met deze vorm van partnering is exacte timing belangrijk. De tillende dansers moeten een eenheid vormen, zodat de persoon die wordt opgetild in evenwicht wordt gebracht. Teamwerk is essentieel. Voor de persoon die getild wordt is het van belang dat hij/zij een vaste vorm kan behouden zodat het evenwicht in dezelfde mate verdeeld blijft.

Gebruik contactimprovisatie

Een van de belangrijkste ontwikkelingstools van partnering is contact improvisatie. In contactimprovisatie wordt er gewerkt aan het reageren en alert zijn op de ander, maar ook leer je goede beslissingen te maken. Het is van belang dat je comfortabel bent met het maken van lichamelijk contact zodat er een vertrouwen kan ontstaan. Contact improvisatie wordt ook wel de speeltuin van partnering genoemd. Vele partnering choreografieën zijn vanuit contact improvisatie ontwikkeld.

Een sterke partnering techniek zal zorgen voor veelzijdige rollen in de dans, een betere veiligheid in het uitvoeren van kunstjes en het zal grenzen verleggen in de danskunst. Het ontwikkelen van de partnering techniek zal je danscarrière zeker bevorderen en door samenwerking ontstaan er vaak nieuwe, inspirerende bewegingsfrases die je nooit alleen had kunnen bedenken.