World of Dance
Het welbekende Amerikaanse dansevenement de World of Dance is eindelijk in Europa gearriveerd. En laat Eindhoven nou net een van die paar steden zijn waar het grote hiphopevenement langskwam. Op 11 november 2012 konden we in theater De Effenaar genieten van danswedstrijden met internationale groepen en speciale voorstellingen van crews die al enorme bekendheid hebben vergaard. Dans Magazine was er natuurlijk bij en maakte een evenement mee die qua grootsheid niet snel overtroffen zal worden.
Mede dankzij het online dansnetwerk DutchDancer zijn de beste hiphopcrews uit onder andere Italië, België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland en natuurlijk Nederland naar hartje Eindhoven gereisd om simpelweg ‘de eer’ te verdienen die je verkrijgt bij een derde, tweede of eerste plek bij The World of Dance. The World of Dance is in en buiten de Verenigde Staten zeer bekend geworden dankzij YouTube. Door de vele bekende dansers en groepen die tijdens het evenement optreden, heeft de YouTube pagina van de World of Dance al ruim 60.000 abonnees en in totaal meer dan veertien miljoen videoweergaven. Ik ben dan ook helemaal niet verrast als er een immens lange rij van voornamelijk jonge dansliefhebbers voor De Effenaar staat.
Hierdoor komt helaas het enige minpuntje van deze dag naar boven drijven: er zijn maar twee kassa’s. Bij één kunnen dansgroepen zich registeren en bij de ander kunnen toeschouwers hun vooraf bestelde kaartje ophalen. Maar in deze tweede rij staan ook de mensen die hopen alsnog een kaartje te kunnen bemachtigen. Dat resulteert in een ellendig lange rij van enerzijds mensen die recht hebben op een kaartje en anderzijds mensen die er mogelijk nog één kunnen aanschaffen omdat de organisatie heeft beloofd dat er nog kaartjes verkocht gaan worden. En waarom de registratie van de dansgroepen niet voor dit alles heeft plaatsgevonden, is mij een raadsel.
Jonge dansers knallen
Nadat ik ongeveer een uur binnen ben, beginnen mijn irritaties weg te ebben. De sfeer in De Effenaar is goed. Toeschouwers en voorbereidende crews dansen in de gangen en Ricky Cole, bekend van de populaire Amerikaanse dansgroep Mos Wanted Crew, maakt het publiek alvast warm. Cole presenteert de show als geen ander met veel humor en respect voor alle dansacts. De danscompetitie begint met de jeugddivisie. Omdat de show net is begonnen, is de zaal helemaal vol en moeten de jonge dansers voor een volle zaal de show openen. Het lijkt alsof ze hierdoor alleen maar beter gaan dansen.
Bijna alle groepen van de jeugddivisie komen uit de Benelux en na een heftige strijd eindigt de dansgroep Future Writers op de tweede plaats. Na vele jonge danscrews vergelijkbare choreografieën te hebben zien uitvoeren, springt deze groep eruit met originaliteit. De spanningsboog is zeer goed verzorgd en de dansers leven zich echt in. De derde plek ging naar de energieke breakdancegroep Floor Burnin. De eerste plaats wordt uiteindelijk gewonnen door publiekslieveling X-Force. Er wordt groot en agressief gedanst en het optreden is simpelweg foutloos.
Battles en de grootste groepen
Zoals bij veel hiphop dansevenementen zijn er twee zalen, waarvan de kleinere bestemd is voor de ‘battles’. De beste hiphop solodansers nemen het tegen elkaar op in een cirkel van toeschouwers. De sfeer van de kleine zaal overtreft die van de grote. Je ziet geen mensen met hun mobieltjes spelen of door de show heen kletsen. Alle toeschouwers kijken gefocust naar de dansers en sommige besluiten zelfs op het laatste moment nog mee te doen. Vooral de krumpwedstrijden gaan er hevig en luid aan toe, wat een spectaculair aanzicht oplevert. Het publiek komt er ook steeds meer in en zelfs de presentator laat zijn beste danspasjes zien. Ik blijf het liefst nog even kijken, maar de danscompetitie voor de groepen boven de achttien jaar gaan van start in de grote zaal.
De ene groep is nog beter dan de ander en het publiek laat steeds meer van zich horen. Soms zitten er ook wat tegenvallers tussen, maar tijdens die shows besteden veel toeschouwers de tijd aan het kopen van hiphopkleding als petjes en shirts. Het publiek is het luidst bij de enorme dansgroep No Escape XXL en zij winnen uiteindelijk ook de publieksprijs. De groep is clean en heeft de grootste trucs. Met salto’s vliegen ze over het podium. De derde plek gaat uiteindelijk naar de Tsjechische groep Project AWA en de tweede plaats naar de Italiaanse hiphopgroep Break Da Beat. Deze internationale groepen verslaan de vele Nederlandse omdat ze erg professioneel dansen en geen fouten maken. Maar wie wordt er eerste?
Showcase
De eerste plaats gaat naar een Nederlandse groep: D-crew. Twee leden van deze grote dansgroep wonnen laatst nog de derde plek in de hiphop competitie van Break A leg. Meer over dat optreden is hier te lezen. Deze groep danst echt om te entertainen en wisselt met een enorme snelheid de verschillende hiphop stijlen af. Vooral als de mannen de meest vrouwelijke danspasjes doen, gaat het publiek uit zijn dak.
Maar de echte shows worden gegeven tijdens de showcases. Dat zijn optredens door groepen die niet meedoen met de competitie omdat ze onder andere al erg bekend zijn. Zo geven ook de Gameboyz, finalisten van talentenprogramma Beat The Best, een showcase weg. Op het podium van de World of Dance missen ze alleen een belangrijke schakel: de winnaar van So You Think You Can Dance 2010 Floris Bosveld. Floris kon er helaas niet bij zijn en dat is een gemis. De groep danst heel precies, maar mist een bepaalde factor waardoor ze uitstijgen boven de competitiecrews.
Gedurende de showcases van The Kulture Kids en Pop’arazzi stijgt het niveau enorm. In een stuk van tien minuten laat de Pop’arazzi crew zien hoe origineel je kan zijn. Aparte muziek, nieuwe trucks, verfrissende choreografie en een uitgebreid concept achter het optreden. Ze bliezen bijna iedereen weg. Maar mijn favoriete optreden van de avond is dat van The Kulture Kids. De groep vertelde een duidelijk te volgen verhaal met geweldige choreografie. Het publiek keek ook zijn ogen uit en werd steeds luider. Ondanks de lange rijen was The World of Dance een groot succes, maar het gaat helaas nog wel even duren voordat het evenement weer naar Nederlandse bodem terugkeert.
Beeld: Silas Pelsmaeker