Back to Nature
15 april 2011 - Joost Groeneboer
De tuinzaal van het Goethe-Institut in Amsterdam is goed bezet. Maar tot mijn verbazing herken ik bijna niemand uit de danswereld, op Bettina Masuch van Springdance en choreografe Nicole Beutler na. Dat zijn dan ook sprekers op de discussiebijeenkomst Back to nature op 19 maart. Een voorstelrondje langs de aanwezigen verklaart veel. Zeker de helft blijkt te bestaan uit landschapsarchitecten of studerenden daarvoor.
Zij zijn afgekomen op de naam van Eric Ellingsen van het Institut für Raumexperimente in Berlijn. Enkelen van hen dansen ook in hun vrije tijd, waaronder Hanneke Kloosterman van i3m2r, bureau voor groene projectchoreografie. Aanleiding voor het debat is de nieuwste productie van nb projects, The Garden, die ik diezelfde avond in Frascati zie. Daarin onderzoekt Nicole Beutler de kunstmatige, dialectische scheiding tussen natuur en cultuur. In de Romantische voetsporen van Jean-Jacques Rousseau verkent zij het verlangen naar ‘Le retour à la nature’.
Tijdens Back to nature maakt Bettina Masuch met ons een spannende reis door de dansgeschiedenis om te kijken wanneer er een verlangen in de dans aanwezig is geweest om terug te keren naar de natuur, beginnend in het begin van de twintigste eeuw bij ‘blote-voeten-danseres’ Isadora Duncan. Het is jammer dat ze zich daarbij beperkt tot de podiumdans. Want er bestaan interessante parallellen met de vernieuwde belangstelling voor volksdans, de opkomst van het openluchttheater en de Freikörperkultur.
In high speed laat Eric Ellington vervolgens zien hoe dans en architectuur elkaar kunnen beïnvloeden. We zien hoe in Japanse tuinen wandelaars in een soort choreografie het landschap worden doorgeleid. Inspirerend zijn vooral de stadsroutes georganiseerd door het Institut für Raumexperimente, waarbij de deelnemers van A naar B gaan door bijvoorbeeld geuren te volgen. Terwijl het ene boeiende voorbeeld na het andere aan ons voorbij raast, dringen zonnestralen om het projectiescherm heen de tuinzaal binnen. Om The Garden in dit jaargetijde op te voeren is perfect getimed.
Het is lente!