5 tips voor een geslaagd danskamp
Chantal Oosten uit Nieuw-Vennep organiseert voor het tiende achtereenvolgende jaar DanceFlow zomerdanskampen. Ze vertelt hoe je de deelnemers meeneemt in het ultieme danskampgevoel
1. Vind een geschikte, veilige locatie
Tien jaar geleden had ik een groep leerlingen van 9 en 10 jaar, die het heerlijk vonden om te dansen, het liefst de hele zomer lang. Of ik niet een zomerdanskamp voor ze kon regelen. Enige tijd later kwam ik bij een volwassen leerling thuis op haar boerderij in Oterleek en de link was snel gelegd. Een geweldig terrein: mooi, verzorgd, met allerlei dieren, niet te groot, rustig en veilig. Bovendien is de eigenaresse kindertherapeute en moeder van 4 kinderen en leek het haar hartstikkeleuk om een groep kinderen te ontvangen. Dus werd haar therapieruimte tijdelijk omgebouwd tot studio, de meisjes sliepen op zolder en wij kampeerden op het naastgelegen grasveld. Een paar jaar later kwam er een buitenzwembad bij en een eettent met aparte keuken in de schuur. Zo voldoet het terrein nog steeds en hebben al heel wat kinderen heerlijke weken meegemaakt.
2. Zorg voor voldoende docenten
Een voorwaarde voor een geslaagd kamp, is goede begeleiding voor de groepen. Met de juiste mensen kun je de meest afgezaagde kampspellen zo omtoveren naar geweldige belevenissen met veel theater, spanning en hilarische taferelen. Voor veel kinderen is het danskamp hun eerste kampervaring en steken heimwee, moeheid en onderlinge strubbelingen de kop op. Door er voor hen te zijn, kunnen we deze emoties vaak keren en hebben ze uiteindelijk toch een heel positieve ervaring.
3. Werk samen naar een voorstelling toe
De kinderen die meegaan, delen hun liefde voor dans en theater. Het is belangrijk dat ze tijdens de workshops niet alleen pasjes, bewegingen, teksten en liedjes opgeplakt krijgen, maar dat ze zelf meecreëren. Bij oudere groepen coachen de docenten de deelnemers bij het maken van hun eigen voorstelling. Zo voelen ze zich verantwoordelijk voor het eindresultaat en hoeven wij in het gunstigste geval alleen wat bij te sturen. Als er dan halverwege de week koortsachtig nog van alles gedaan moet worden en op het laatste moment alles ineens samenkomt… geweldig vind ik dat! Zo’n flow heb je niet tijdens de reguliere lessen waarbij je elkaar maar een of twee keer per week ziet.
4. Verzin aansprekende thema’s
Vanaf het allereerste kamp spelen magie en rituelen een belangrijke rol. De kampen hebben allemaal een bepaald thema, zoals heksen, 1001 nacht, mythen & sagen, elfen. Die thema’s zie je terug in de voorstelling, de (aan)kleding, de spellen, maar zeker ook in de afsluiting van de dag. Na het avondprogramma gaan we, bij mooi weer, naar het kampvuur en daar komen de deelnemers weer tot rust. Zo doen we bijvoorbeeld een massage, trekken orakelkaarten, doen een korte meditatie of een ritueeltje. Voor de deelnemers helpt dit om de overgang te maken van een drukke, actieve en soms spannende dag naar de nacht. Een paar meiden van het allereerste jaar, vertelden me laatst dat de kampen echt een onuitwisbare indruk hebben gemaakt! En dat vind ik mooi: dat je de kinderen iets mee kan geven waar ze de rest van hun leven met plezierop terugkijken!
5. Laat je niet verleiden door het succes
Ik ben ooit begonnen met 1 groep van 12 meiden. Het jaar erna waren er twee groepen, toen drie en daarna zelfs een jaar vier. Toen merkte ik dat het meer productiedraaien werd en
begon tegen weer een nieuwe groep op te zien. Ik heb nog overwogen om naar een grotere
locatie uit te zien, omdat we hier niet meer dan 15 kinderen tegelijk kunnen herbergen. Maar, zo vonden alle begeleiders, dit kamp is bijzonder omdat het kleinschalig is en intiem. En zo moet het ook blijven! We houden het dus bij 2 of 3 kampen per seizoen, met kleine groepen voor het ultieme danskampgevoel!
Kijk voor meer informatie over het DanceDlow zomerdanskamp op www.danceflow.nl
Dit artikel is eerder verschenen in Dansmagazine 3 2012