Bijzondere documentaire over breakdancetalent David binnenkort op NPO2: ''Hij spreekt spaarzaam, maar zijn dans spreekt boekdelen''

Op maandag 7 oktober zendt NPO2 de ontroerende dansdocumentaire Leven op zijn kop uit, waarin het verhaal van de veertienjarige breakdancer David centraal staat. Regisseur Barbara de Baare volgt de getalenteerde danser in zijn zoektocht naar succes en zijn dromen, terwijl hij worstelt met persoonlijke uitdagingen en de verwachtingen van zijn familie.

Liefde voor dans

David begon al op jonge leeftijd met breakdancen, geïnspireerd door een ontmoeting in de kerk. “Ik zag een jongen breakdancen en vanaf dat moment wist ik het: dit wil ik ook,” vertelt David. Zijn liefde voor dans bracht hem al snel in contact met zijn trainer, met wie hij sindsdien onafscheidelijk is. Samen werken ze dagelijks aan zijn techniek en fysieke kracht, met één ultiem doel: de Olympische Spelen bereiken.

“David is een natuurtalent,” zegt zijn moeder, Mery. “Maar het gaat niet alleen om talent. Hij werkt ongelooflijk hard. Soms vraag ik me af waar hij de energie vandaan haalt.” David's passie voor dans wordt alleen maar groter naarmate hij ouder wordt, en de documentaire laat zien hoe hij zich door moeilijke periodes heen slaat door zichzelf te blijven uitdagen.

De rol van zijn familie

Een centraal thema in de documentaire is de bijzondere band tussen David en zijn moeder. Mery, die zelf een moeilijke jeugd doormaakte als vluchteling uit Armenië, ziet veel van haar eigen strijd terug in David. “Hij wil het niet alleen voor zichzelf doen, maar ook voor mij. Hij wil mij trots maken,” vertelt Mery. Voor David is die emotionele lading zowel een bron van kracht als een last.

Regisseur Barbara de Baare benadrukt de veerkracht van de familie: “David is slechts veertien, buitengewoon getalenteerd, maar draagt een geschiedenis van een gebroken en ontwricht gezin met zich mee. Tijdens het filmmaken zag ik hem veranderen. Hij begon zich terug te trekken. Davids snelle transformatie maakte dit tot een coming-of-age film, maar zijn bloei is pas net begonnen. Deze film is mijn interpretatie van zijn leven en de verschillende werelden waarmee hij te maken heeft. Het moest eindigen op een hoopvolle noot; dat is mijn plicht als regisseur. Ik hoop dat deze film onze ogen opent voor kinderen zoals David, die worstelen met zichzelf en een geschiedenis van onverwerkt trauma met zich meedragen. Door zijn verhaal een platform te geven, werd dit een film over familie, groeipijnen en de wens naar erkenning.”

Dans als taal

In de documentaire zien we hoe dans voor David niet alleen een hobby is, maar een manier om zichzelf te uiten. "Ik praat niet zoveel over hoe ik me voel, maar in mijn dans kan ik alles kwijt," vertelt hij. David gebruikt zijn dans als een manier om zijn emoties en gedachten te verwerken, wat vooral duidelijk wordt tijdens de intense trainingssessies en wedstrijden die in de documentaire worden getoond. Volgens De Baare is dit wat David zo bijzonder maakt: “David spreekt spaarzaam, maar zijn dans spreekt boekdelen.”

Van droom naar werkelijkheid

Hoewel David's talent duidelijk is, is de weg naar succes verre van gemakkelijk. De film legt niet alleen de glorie vast, maar ook de pijnlijke momenten. Tijdens de coronapandemie kwam alles stil te liggen, en dat was een zware klap voor David en zijn moeder. “Het voelde alsof alles wat we hadden opgebouwd, in één klap weg was,” vertelt Mery in de documentaire. Toch gaven ze niet op. Met steun van vrienden, familie en zijn trainer pakte David de draad weer op.

In de documentaire blikt David vooruit op zijn grootste uitdaging tot nu toe: de Olympische kwalificatiewedstrijden in China. “Ik weet dat ik het kan,” zegt hij vastberaden. Maar, zoals zijn moeder het verwoordt: “Hij wil zo graag, dat het soms moeilijk is om de balans te vinden tussen dromen en het leven van een gewone tiener.”

Leven op zijn kop

Barbara de Baare’s documentaire biedt een intiem en ontroerend kijkje in het leven van een jongen die vastbesloten is om de top te bereiken. Mis deze unieke Teledoc Campus titel niet: Leven op zijn kop, maandag 7 oktober op NPO2, omroep HUMAN.