Danseres

6 Manieren waarop fysiotherapie je laat dansen op topniveau

Als danser draait, letterlijk en figuurlijk, alles om jouw lichaam. Dat moet gezond, sterk, soepel en blessurevrij blijven. Daarom is het essentieel om jezelf van top tot teen continu te monitoren. Fysiotherapie is daarbij je grote vriend. Wij geven je 5 manieren waarop fysio je kan helpen steeds op topniveau te blijven dansen.

1. Behandelen van blessures

Als danser krijg je, net als elke andere sporter, waarschijnlijk weleens met blessures te maken. Je komt verkeerd terecht na een sprong en zit opgezadeld met een gekneusde enkel of verdraaide knie. Het is cruciaal om zo’n blessure op de goede manier te behandelen, anders is er een kans dat je er altijd last van blijft houden. Het is dan ook goed om een goede behandelaar in jouw buurt te vinden, fysiotherapie in Haarlem bijvoorbeeld.

2. Preventie en vroege detectie van blessures

Maar zoals altijd: voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. En ook daar zal de fysiotherapeut je tot betekenis zijn. Als jij je al in een vroeg stadium laat begeleiden, zal je door hij of zij jouw lichaam goed kennen en subtiele signalen oppikken die kunnen wijzen op een (dreigende) blessure. Regelmatige controle en opvolging zijn de perfecte manier om potentiële problemen zoals overbelasting of verzwakking van banden op te merken en aan te pakken. Zo voorkom je dat een kleine klacht uitgroeit tot een serieuze blessure en je van de dansvloer houdt. Kies een goede, lokale behandelaar, die makkelijk te bereiken is, zoals fysiotherapie Haarlem Centrum bijvoorbeeld. Samen met je therapeut kijk je onder meer naar je houding, je bewegingspatronen en je algehele fysieke gesteldheid en flexibiliteit. Maar ook naar je spiersterkte en de sterkte van specifieke spieren. Op basis daarvan kun jij met gerichte oefeningen aan de slag en stellen zij behandelingen voor om blessures te voorkomen en je lichaam in optimale conditie te houden.

3. Optimaliseren van je danstechniek

Veel fysiotherapeuten hebben kennis van sport en zij kunnen je helpen je techniek te verfijnen en verbeteren. Ze analyseren je bewegingen en geven feedback en tips om je uitvoering te optimaliseren. Veel klachten worden bijvoorbeeld veroorzaakt door een verkeerde houding of manier van bewegen. Of dat bij jou ook het geval is, zal je tijdens fysiotherapie zeker uitvinden. Je kunt dan gaan werken aan het corrigeren van je houding, het verbeteren van je balans en coördinatie en het efficiënter maken van je bewegingen. Door samen te werken met een fysiotherapeut kun je dus niet alleen blessures voorkomen e behandelen, maar ook je artistieke expressie en prestaties naar een hoger niveau tillen.

4. Versterken van specifieke spiergroepen

Dansen vergt veel van bepaalde spiergroepen, zoals je core, benen en voeten. Ook op dat vlak kan fysio veel voor je betekenen. In principe kun je ook in een gewone sportschool aan de slag, maar een fysiotherapeut heeft ontzettend veel kennis. Daardoor kan hij een op maat gemaakt krachttrainingsprogramma voor je opstellen. Een training die specifiek gericht is op jouw ‘zwakke punten’ en op het versterken van precies die spieren die dat nodig hebben. Door je spieren te versterken, krijg je niet alleen meer kracht en uithoudingsvermogen, maar ook meer stabiliteit en veerkracht tijdens het dansen. Dat helpt vervolgens weer om je lichaam te beschermen tegen overbelasting en blessures. 

5. Verbeteren van flexibiliteit en mobiliteit

Soepele spieren en gewrichten zijn essentieel voor dansers en dat bereik je onder meer door stretching- en mobilisatieoefeningen te doen. Regelmatig stretchen onder begeleiding betekent dat je het uiterste kunt doen, zonder over je grens te gaan. Op die manier zal fysio je bereik en bewegingsvrijheid vergroten. 

6. Revalidatie en terugkeer naar de dansvloer na een blessure

Mocht je, ondanks al je preventieve maatregelen, toch geblesseerd raken, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk herstellen en terugkeren naar de dansvloer. Ook nu is je fysiotherapeut weer je belangrijkste bondgenoot! Middels een persoonlijk revalidatieplan kom je er weer snel bovenop. In dit plan wordt het probleem vanuit verschillende invalshoeken aangepakt. Bijvoorbeeld met pijnbestrijding, ontstekingsremmende behandelingen, oefeningen om kracht en mobiliteit te herwinnen en een geleidelijke opbouw van belasting. De therapeut begeleidt je stap voor stap en past het plan aan naarmate je vooruitgang boekt. Zo kun je op een verantwoorde manier weer gaan dansen en je prestaties hervatten.

Als danser is een goede band met een fysiotherapeut van onschatbare waarde. Investeren in fysiotherapie is investeren in jezelf en je danscarrière. Haal het beste uit jezelf en maak hier dus een prioriteit van. Wil je meer weten over hoe fysiotherapie jou als danser kan ondersteunen? Neem dan contact op met een gespecialiseerde fysiotherapeut bij jou in de buurt. Zij staan klaar om al je vragen te beantwoorden, het onderste uit de kan én je danstalent te halen!