Julidans verwelkomt uitgesproken dansmakers: ''Met hun werk reageren ze op de wereld waarin we leven''
Van 3-16 juli 2024 zet Julidans de stad in het teken van internationale hedendaagse dans. Het festival presenteert werk van beroemde- en beruchte choreografen in een breed programma met verschillende dansvoorstellingen en performances. Op verschillende locaties door de stad, met Internationaal Theater Amsterdam als festivalhart, tonen dansmakers hun visie op persoonlijke en maatschappelijke thema’s. Julidans is hét festival dat zowel kenners als nieuwsgierige geesten inspireert.
Uitgesproken dansmakers
Zoals ieder jaar toont Julidans ook in deze 34ste editie de actuele stand van zaken van de internationale hedendaagse dans. Julidans toont de nieuwste creaties van uitgesproken dansmakers die met hun werk reageren op de wereld waarin we leven. Dat deze wereld op dit moment onzeker en wankel is maakt ons des te meer bewust van onze eigen kwetsbaarheid. Het dwingt ons ook tot reflectie over hoe we met elkaar en onze omgeving willen omgaan. Hoe ziet de toekomst eruit? Kunnen we de krachten bundelen en zoeken naar alternatieven? Samen met danskunstenaars uit de hele wereld wil Julidans een bijdrage leveren aan anders kijken, omdat het festival gelooft dat kunst, en zeker de niet-talige dans, ons in staat stelt om dat te kunnen doen en mee te voelen en te denken met de ander. Julidans gelooft dat de scheppende kracht van de mens het uiteindelijk altijd zal winnen van de destructieve machten. Met het kwetsbare, creatieve en krachtige lichaam als instrument dat we met onze medemensen wereldwijd gemeen hebben, is dans volgens Julidans bij uitstek de discipline die de menselijke conditie kan verbeelden, die ons kan verbinden, die hoop en troost kan geven.
Bijzondere opening
Het festival zal worden geopend op 3 juli in Internationaal Theater Amsterdam met een bijzondere productie van Ballet National de Marseille, waar het Parijse collectief (LA)HORDE sinds 2019 leiding aan geeft. Age of Content is een imposant voorbeeld van (LA)HORDES ‘post-internetdans’ en laat zien hoe het collectief het gezelschap tot een brandpunt van de dans van nu maakt. In Bellevue is de door radicale Japanse butoh-dans geïnspireerde Alan Lucien Øyen te zien met de voorstelling Still Life, waarin hij op zoek gaat naar verbinding met de wereld en pure menselijke expressie.
Een paar buitenplekken in Amsterdam worden overgenomen door Marco da Silva Ferreira, die met Fantasie Minor een danskunstwerk presenteert waar de toeschouwer hoe dan ook naartoe getrokken wordt. Mette Ingvartsen neemt verschillende Julidans-podia over met een retrospectief op de twintig jaar dat zij werkt als choreograaf en danser en daarvoor ook met Julidans samenwerkt. Drie producties uit haar indrukwekkende oeuvre zullen te zien zijn: Skatepark, 21 pornographies en Manual Focus.
Twee wereldpremières
Tijdens Julidans zijn er maar liefst twee wereldpremières van Nederlandse makers. In de wereldpremière van FAITH neemt Club Guy & Roni afscheid van het doemdenken en cynisme. In een unieke combinatie van explosieve dans, Marokkaanse Gnawa-trance en datagestuurde elektronica verkennen negen dansers en vijf muzikanten de spirituele ruimtes tussen traditie en vooruitgang. Arno Schuitemaker brengt met After After zijn werk nogmaals naar de Grote Zaal.