Yamaha Al, dans, technologie

Yamaha’s ‘AI’ transformeert een danser in een pianist

De Japanse fabrikant van muziekinstrumenten Yamaha introduceert de nieuwe AI Technologie, die de bewegingen omzet in pianospel. Danser Kaiji Moryiyama gebruikte deze technologie voor het eerst tijdens een concert in Tokio, Mai Hi Ten Yu. Al dansend "bespeelde" hij de piano met zijn lichaam, daarbij begeleid door het Berlin Philharmonic Orchestra Scharoun Ensemble.

Van dans tot muziek

Het systeem van Yamaha zorgt ervoor dat de danser door middel van beweging ‘logische’ muziek speelt, in plaats van willekeurige noten. Moriyama draagt vier soorten sensoren op zijn rug, polsen en voeten die zijn bewegingen in muzikale aspecten zoals toonhoogte, ritme en geluidssterkte vertalen. Deze sensoren verzenden gegevens naar de Al, die op zijn beurt weer melodieën creëert middels een database vol bestaande partituren. Deze melodie wordt van de Al naar de Yamaha concertvleugel gezonden, die deze digitale noten onmiddellijk ‘’zelf’’ afgespeeld. En dat alles in nog geen honderdste van een seconde.

De rol van de danser

Nu lijkt het alsof de technologie alles regelt: de danser hoeft alleen maar te bewegen. Maar niets is minder waar! In een begeleidende making-of video legt Moriyama uit dat de muziek verandert afhankelijk van zijn balans, waardoor hij in staat is om zelfstandig en bewust met zijn hele lichaam verschillende deuntjes te creëren. Als de bewegingen van het lichaam voldoende zijn afgestemd op de AI, dan kan hij een vrij gedetailleerde beheersing van akkoorden en individuele noten krijgen. Op die manier bekeken, beweert Yamaha dat "deze prestatie een constante vooruitgang vertegenwoordigt in het nastreven van nieuwe vormen van artistieke expressie". De versmelting van dans en technologie is in ieder geval weer een stap verder vooruit.