Bron: World Ballet Day - World Ballet Day 2015

World Ballet Day: nog even aftellen!

Nog een paar uur en dan is het zover: World Ballet Day, oftewel de Wereld Balletdag, gaat van start. Een aantal van de meest gerenommeerde balletgezelschappen ter wereld streamen hun balletlessen en repetities live en delen dit met de wereld. Het Bolshoi Ballet, the Royal Ballet, het San Francisco Ballet, het Nationale Ballet van Canada en het Australian Ballet zetten hun virtuele deuren open. Ook een aantal kleinere dansgezelschappen, waaronder het Nederlands Dans Theater, doen mee.

De gezelschappen zullen elk een aantal uur van hun repetities en balletlessen live streamen. Doordat elk balletgezelschap in een andere tijdzone leeft, kun je drieëntwintig uur achter elkaar ballet van het hoogste niveau bekijken. Daarnaast is het natuurlijk leuk om op deze manier de verschillende stijlen en manier van repeteren van de verschillende gezelschappen te vergelijken.

Dansfoto’s met een hashtag

World Ballet Day organiseert ook de ‘Dance Anywhere Contest’. De organisatie roept dansers op om dansfoto’s waarbij ze dansen op de meest ongebruikelijke plaatsen op Facebook, Twitter of Instagram te plaatsen met de hashtag #worldballetday. De leukste foto’s worden op de Facebookpagina van World Ballet Day geplaatst.

World Ballet Day is voor het eerst in 2014 georganiseerd en vloeit voort uit de succesvolle livestream  van het Royal Ballet in 2012. Deze is door meer dan 200.000 mensen bekeken. Dit succes werd vorig jaar in samenwerking met andere balletgezelschappen uitgebreid tot World Ballet Day. De livestreams zijn te bekijken via de website van World Ballet Day en via de YouTube-kanalen van de deelnemende dansgezelschappen.