Winnaars Russische Golden Mask Award 2015

Zaterdagavond 18 april vonden in het Stanislavsky Opera en Ballet theater in Moskou de uitreikingen plaats van de Golden Mask National Theatre Awards. Het Gouden Masker is de belangrijkste theaterprijs in Rusland. Het gala waarop de prijswinnaars bekend worden gemaakt is te vergelijken met de uitreiking van de Oscars in Amerika.

Winnaars ‘Ballet/contemporary dance’ Gouden Masker 2015

In de categorie ‘Ballet/contemporary dance’ zijn de winnaars voor het Gouden Masker over theaterseizoen 2013/2014 als volgt:

Ballet/beste productie

•  The Taming of the Shrew, Bolshoi Theatre, Moscow

Moderne dans/ beste productie

•  Exhibit Item/Awakening, Alexandrinskiy Theatre, St. Petersburg

Beste dirigent

•  Pavel Klinichev - COLORDELIC, Opera and Ballet Theatre, Yekaterinburg

Beste balletmeester/beste choreograaf

•  Vyacheslav Samodurov - Colordelic, Opera and Ballet Theatre, Yekaterinburg

Beste actrice

•  Yekaterina Krysanova (Katherina) - The Taming of the Shrew, Bolshoi Theatre, Moscow

Beste acteur

•  Vladislav Lantratov (Petruchio) - The Taming of the Shrew, Bolshoi Theatre, Moscow

Operaregisseur Floris Visser genomineerd  voor Gouden Masker 2015

De Nederlander Floris Visser, artistiek directeur van Opera Trionfo, was twee keer genomineerd voor het Gouden Masker, zowel in de operacategorie beste regisseur als beste productie.  Beide nominaties zijn voor zijn succesvolle enscenering van Mozarts Così fan tutte bij de Bolshoi Opera, die mei 2014 in Moskou in première ging. Floris Visser is de eerste Nederlander en jongste regisseur ooit die de supervisie kreeg over een productie van de Bolshoi Opera. Voor de Nederlandse Reisopera regisseert hij in 2015 Christoph Willibald Glucks Orphée et Eurydice. De première vindt op 1 mei 2015 in Enschede plaats.

Club Guy & Roni won Gouden Masker in 2013

Guy Weizman en Roni Haver van het Groninger dansgezelschap Club Guy & Roni wonnen in 2013 de award in de categorie ‘Ballet/contemporary dance’ – beste balletmeester/beste choreograaf’, met de in Rusland geproduceerde versie van L’histoire du Soldat. Weizman & Haver waren de enige genomineerden buiten Rusland.

The Golden Mask National Theatre Award

The Golden Mask National Theatre Award is de meest prestigieuze theaterprijs in Rusland die wordt uitgereikt aan producties in alle theatergenres: drama, opera, ballet, moderne dans, operette, musical en poppentheater. Theatre Union of Russian Federation, the Ministry of Culture of the Russian Federation and the Moscow Government ondersteunen deze prijs en het festival.