Wie is dansdocent Anneke Wittermans?

Anneke Wittermans (1957) is dansdocent en grondlegger van Diadans en Stichting Beweegreden. Zij coacht mensen in houding, eigenwaarde en veranderingsprocessen. Met Diadans creëert zij dansen voor vergeten inwijdingen.

Biografie Anneke Wittermans

Sinds 1981 is Anneke Wittermans dansdocent en motiveert zij om te bewegen met reden. Wittermans ontwikkelde aanvankelijk het concept van 'Oerdans', waarmee zij landelijke bekendheid verwierf, dat zij geleidelijk omvormde naar 'Diadans'. Als grondlegger van Diadans heeft Wittermans in 2005 de Stichting Beweegreden opgericht om het gedachtegoed van Diadans voor meer mensen beschikbaar te maken. Ze geeft lezingen, performances, consulten en trainingen bedoeld voor mensen die een bijzondere intentie hebben. Met Diadans creëert zij dansen voor vergeten inwijdingen. Als docent beoogt zij mensen te trainen om recht op in hun recht te staan, zowel in woord als gebaar. 

De dansen zijn ontwikkeld om thematiek zichtbaar en bespreekbaar te maken. Het vraagt van de danser discipline en oefening om de beweging eigen te maken. Het is boeiend voor dansers om in detail de dans uit te werken en hun affiniteit met dans in te zetten om essentiële processen, zodoende  al dansend in eigen persoonsvorming te activeren. In de loop van de jaren heeft Wittermans vierhonderd choreografieën gemaakt op muziek van verschillende windstreken, elk met een eigen karakter en temperament en of beweegreden. In samenwerking met een componist zijn er ook specifieke hedendaagse muziekstukken geschreven, waar Wittermans in wisselwerking met de componist choreografieën op heeft gemaakt, onder andere om met 1500 mensen te kunnen uitvoeren.  

Vrijgeven, vieren van verbintenissen

In het boek Vrijgeven, vieren van verbintenissen (ISBN 978.90.8840.0810 Panta Rhei 2012) introduceert Wittermans het woord 'vrijgeven' aan onder andere ouders, coaches, mentoren, mantelzorgers, nabestaanden, terminale patiënten en uitvaartbegeleiders. “Voor mensen die in een veranderingsproces zitten en worstelen met loslaten, is inzicht over vrijgeven een verademing. Waar loslaten je met lege handen achterlaat daar geeft vrijgeven het besef van eigen keus en eigen waarde.”

Vrijgeven komt van pas bij verandering en verlies. Het destilleert de waarde van ingewikkelde processen in bijvoorbeeld opvoeding, partnerschap, vriendschap, zelfontplooiing, ambitie, verlangens, ouder worden, mantelzorg, terminale zorg, lichamelijk welzijn, religie en migratie. Dit boek geeft een indruk van haar creatieve activiteiten door middel van poëtische, spirituele of biografische teksten en met natuurfoto's van Theo Nollen .

Repetoire Anneke Wittermans

Wittermans geeft lezingen en creëert dansvoorstellingen onder andere over vrouw zijn, man zijn, eigenwaarde, samenwerken en vrijgeven. Wittermans heeft projecten en inzichten ontwikkeld over:

  • Omgaan met verlies: Vrijgeven, het vieren van verbintenissen.
  • Cultureel vrouwen erfgoed en verzwegen vrouwen: Nehalennia, vrouwe van Schouwen en genoegens.
  • Kinderloos en toch vruchtbaar: Ode aan de laatste van de vrouwen lijn.
  • Wonen in schoot, staan in het lood: ongenoegen over seksualiteit .  Roep van Inanna.
  • Ontboezemingen over borsten,  Borstvoeding borstkanker:  Oxytocine wisselwerking man/vrouw,  Mammae en het voedende principe.
  • Prostaatkanker en beweegreden: `Voorstander: waar sta je voor?’ De lange weg voordat het concept kan komen, toch tellen alle pogingen mee.
  • Ganzenproject: Over grenzen aangeven, gekortwiekt in je ruimte of over je grens getrokken? Team en schoolproject.
  • Mysterie van de bijen: Ronde en kwispeldans van de bijen  Van bijen leren we communiceren, samenwerken, synchroniseren, energie zuinig zijn, lichaamsbeheersing, ritme en maat. Bijensterfte, een wereld voedsel probleem. Team en schoolproject.
Meer inspiratie